Krimdronningen Kim Småge kommer til Brasøy

Kim Småge_plakat

Lørdag 1. juni kl. 17.00 inviterer Ingeborg og Lasse Aar i Brasøy Bok til forfattermøte i biblioteket på «bedehuset» i Brasøy.

Forfatteren Kim Småge holder foredrag og det blir en liten bokprat. Arrangementet er tilrettelagt for gjester som vil reise tur og retur samme dag. 

Mer om forfatteren Kim Småge:
Litteraturens verden er mangfoldig, og temavalg og ulike sjangre har ofte skapt sunn -og kanskje nødvendig debatt. 

I lange tider var krimlitteraturen underkjent som seriøs litteratur – den tid er forlengst forbi og krimlitteraturen anses og behandles i dag på lik linje med den klassiske skjønnlitteraturen.

I Norge har vi en rekke ansette krimforfattere av begge kjønn, og holder vi oss til de kvinnelige, så er begrepet «krimdronning» uløselig knyttet til Kim Småge som var den første i en ny kvinnebølge i norsk krimlitteratur på 70- og 80tallet. Hun debuterte med «Nattdykk» i 1983 – en krimfortelling som innbragte henne Rivertonprisen samme år.

Kim Småge har en omfattende litterær produksjon å vise til – kriminalromaner, noveller og barnebøker hvor hun på imponerende måte øser av sin varierte bakgrunn som utdannet dykkeinstruktør fra Norsk Dykkeforbund, mangeårig tekstforfatter, frilansjournalist og samfunnsengasjert skribent.

I Småges krimhistorier befinner vi oss ofte i universet rundt Trondheim politikammer – et bakgrunnsteppe hun deler med f.eks. Fredrik Skagen og Anne B. Ragde. Som forfatter er hennes referanser til lokalkoloritt og steder der hun har bodd, turnert på en måte som gir liv til persongalleriet. Hennes hovedpersoner er gjerne kvinner – sterke og handlekraftige, men også sårbare. 

Kim Småges valg av tema er ofte relatert til samfunnsproblemer og underliggende maktstrukturer – kanskje inspirert av hennes oppvekst i arbeidermiljø i etterkrigstidens Trondheim.

I boken Kainan møter vi f.eks. Lena, en arbeidsløs skuespiller som roter seg borti frimurernes lukkede verden, og i Lex Love rører hun ved de ulykksalige konsekvenser av Nygårdsvoldregjeringens tillatelse til bigami under krigen.

I sin oppvekstroman – Koksbiter og trollsplint – fra etterkrigstidens arbeidermiljø i Trondheim, gripes leseren av barnets opplevelse av undertrykkende maktstrukturer.

I sannhet en mangfoldig krimforfatter! 

Kim Småge_plakat.jpg

Annonser