Utmerkelsen henger særdeles høyt og det skal en betydelig og ekstraordinær innsats utenom det vanlige for å få den tildelt.

Hans Inge Fagervik er født på Seløy i Herøy og er musikeren, tekstforfatteren og komponisten som har holdt over 6000 enkeltkonserter i 25 land. Han har skrevet om lag 300 låter og gitt ut 19 album. Hvert år holder han opp mot 150 konserter i Norge rundt og verden rundt. De siste årene har han vært bosatt på Færvik på Tromøy i Arendal.

Han Inge har brukt sin artistbakgrunn og innsikt til å åpne hjerter, skape dialog, brygge broer og knytte bånd. Han er kjent for sitt store engasjement for de svakeste i samfunnet og han har de siste årene vært engasjert i Maritastiftelsen med sitt prosjekt Rock mot Rus og er mannen bak den populære sangen Farvel, Marita.

Fagervik-typene
Da Vårt Land for noen år siden skulle presentere ett av hans album, var introduksjonen slik:

"Dypest sett finnes to typer artister: Døgnfluene - og Hans lnge Fagervik'erne. De første gir ut plate, reiser på turne, forsvinner og blir aldri mer savnet. Fagervik-typene derimot, preger musikkmiljøet gjennom tiår! I Hans lnges tilfelle har han preget og satt spor etter seg langt videre enn bare i musikkmiljøet.

Tidenes beste veldedighetssang
Sangen "La mæ gi dæ ei hand" fra TV-aksjonen 2008 ble kåret til "tidenes beste veldedighetssang". Han har 15 Norsktopp-plasseringer noe som sier at dette er en artist som står fjellstøtt i befolkningen, kanskje aller mest for sine gode tekster.

Kongens fortjenstmedalje
Kongens fortjenstmedalje ble stiftet av Kong Haakon VII 1. februar 1908. Den deles ut som belønning for innsats av særlig samfunnsgavnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid.

Statuttene for tildeling av Kongens fortjenstmedalje endres i tråd med samfunnsutviklingen. Den siste endringen ble gjort 30. mars 2012.

Etter de nye statuttene blir det ved vurderingen av kandidater lagt avgjørende vekt på samfunnsnyttig innsats over lengre tid, inkludert frivillig arbeid og engasjement. Samtidig legges det ikke lenger vekt på tjenestetid på 40 år eller mer.

Endringen innebærer også at benevningen «Kongens fortjenstmedalje i sølv» faller bort og blir erstattet av "Kongens fortjenstmedalje".

Kongens fortjenstmedalje i gull blir heretter bare tildelt i helt ekstraordinære tilfeller og kan ikke søkes om.

Utforming
Medaljen har portrettet av den regjerende kongen med navn og valgspråk på framsiden. På baksiden finnes en krans med omskriften "Kongens fortjenstmedalje". Innenfor kransen er mottakerens navn inngravert.

Trykk her for å lese talen fra fylkesmann i Aust-Agder Øystein Djupedal i forbindelse med utdelingen.