Konfliktrådet på Helgeland dekker 16 kommuner på Helgeland og har samme område som Helgeland politidistrikt.

Vi hadde i år invitert menighetspedagog Trine Heggheim (Herøy/Dønna)  som bidragsyter, og hun ga oss et flott og levende innlegg om familiens funksjoner før og nå, og hvordan dette påvirker oppvekstforholdene for barn og unge. Det vil alltid være en viss forskjell på store og mindre steder, men felles for alle er barn og unges behov for voksenkontakt.

Det skjer mye innen konfliktrådets område og vi hadde derfor fokus på de føringer som ligger i ei stortingsmelding som vi forventer skal behandles i vår og gi oss ny konfliktrådslov. Med denne kan vi få ansvar for å gi unge lovbrytere mellom 15 og 18 år  en alternative straffereaksjoner– ungdomsoppfølging og ungdomsstraff, i tillegg til at vi fortsatt skal tilby mekling i sivile saker og straffesaker slik vi gjør i dag.

Konfliktrådet kommer stadig i kontakt med personer noen har påført andre en krenkelse, skadeverk eller et tap.

Vi hadde derfor fått tidligere påtaleadvokat og nå leder for Rana forliksråd Olav Tofte Larssen (Mo i Rana) til samlingen for å bidra og klargjøre erstatningsspørsmål og skadeansvar rundt barn og unges (mindreåriges) ugjerninger.

Noen ganger er noen uheldig og ødelegger noe, og andre ganger skjer ting  fortsettlig. Er det da riktig at den skadelidte skal stå for betaling av reparasjon? Og i hvilken grad kan man kreve at foresatte stiller opp og dekker skadene? Vanskelige problemstillinger  og utfallet av slike drøftinger oppleves ikke bestandig rettferdig for den som er påført skaden.

Seløy kystferie tok oss med til Sandsundvær,  "Lovundkokken" var på plass  og serverte oss «nydelig mat på alle fat»,  og det gjorde at vårt møte ble en flott opplevelse på alle måter.

Se mer om konfliktrådet og ordningen på www.konfliktraadet.no

Tekst og bilder: Stian Larsen