­– Vi vil gjøre det lettere å ta miljøvennlige valg i hverdagen, og klesbyttedagen er noe alle kan være med på, sier Janne Gillgren i Naturvernforbundet. Janne er prosjektleder for Den store klesbyttedagen, og hun håper at klesbyttedagen kan bidra til at kvalitet og gjenbruk blir lettere enn å kjøpe nyproduserte klær.

– Vårt store miljøfotavtrykk skyldes blant annet klesforbruket vårt. I Norge importerer vi klær som aldri før, og det brukes tusenvis av liter vann for å produsere bare én t-skjorte. Ved å bytte reduserer vi behovet for å kjøpe nye klær, og dermed minsker vi både ressursforbruket og forurensingen vår kraftig. Hvis alle nordmenn byttet til seg tre plagg i året, i stedet for å kjøpe nytt, ville vi kuttet like mye CO2 som om alle bileiere i Norge lot bilen stå i fem dager, sier Gillgren.

Klesbyttekonseptet er enkelt: Finn frem opp til syv hele og fine plagg fra bakerst i klesskapet. For hvert plagg du har med deg får du en kupong du bruker til å bytte til deg et nytt plagg som du faktisk har lyst til å bruke.

Innlevering av klær skjer fredag 13. april mellom klokken 17 og 19 i Herøy skoles aula, men dersom tidspunktet ikke passer er det også mulig å levere inn klærne i forkant av klesbyttedagen søndag 15. april, fra kl. 13.00.

Bare for damer
– Klesbytting er et hyggelig og enkelt miljøtiltak, og et godt alternativ til shopping, sier Jelena Budesa i Herøy frivilligsentral. Vi vil gjerne at damer i alle aldre og størrelser tar med seg inntil syv plagg de ønsker å bytte. Dette er ikke et loppemarked, men en byttedag og vi håper også at folk tar med seg tilbake de klærne som de eventuelt ikke får byttet, sier Budesa.

- Vi serverer gratis kaffe og kaker og skal i tillegg til klesbyttingen ha det sosialt og fint sammen, avslutter Budesa.

Dersom det er noen som har spørsmål kan de ta kontakt med Jelena på tlf. 96044774.

I 2017 ble det arrangert 80 klesbyttefester fordelt over hele landet, og nærmere 18 000 plagg byttet hender i løpet av dagen. I år forventes det rundt 5 000 deltakere nasjonalt.

Trykk her for å lese mer om «Den store klesbyttedagen» på Naturvernforbundets nettsider, som de fleste steder arrangeres lørdag 14. april 2018.

Arrangementet inngår i programmet for Folkehelseuka som arrangeres denne uka. 
Trykk her for å se fullstendig program.