For tredje år på rad har vi vært på klassetur til Skibbåtsvær med Skibbåtsvær Fiskerhjem som base. Etter en frisk overfart over fjorden var elevene glade for å være på Skibbåtsvær igjen. Etter å ha fått «dronningen» Urd tørrskodd til hjemmet var det tid for høytidelig flaggheising.  Etter en kjapp matbit måtte vi på «øyvandring» for å utforske Skibbåtsvær. Var det reir på samme sted som i fjor, og hadde det skjedd noe i løpet av vinteren. Det var plenty med måsereir, men i år fant vi ingen ærfugler. Det var ikke så rart fordi noen av e`husene hadde blitt ødelagt. Elevene reparerte e`hus etter beste evne.

Stasjonsundervisning og søppelplukking
På Gråøya hadde vi stasjonsundervisning. Elevene  lærte å knyte halvkast og pålestikk, å renske dun og de lærte navnene på de mest kjente fjellene fra Træna til Vega. På «butikken» fant vi også et reir med fugleunger i som vakte stor interesse.

Alle tre årene har elevene plukket søppel på en av øyene, og i år skulle Erlandet ryddes. Å ta vare på naturen er noe som elevene er opptatt av. Klassen som har vært på miljøstasjonen på Flostad og lært om kildesortering var ikke fornøyd med hvordan det ser ut i skjærgården. Etter å ha plukket en søppelsekk hver full av søppel i tillegg til mye annet som ikke gikk i søppelsekkene bar det til Fiskerhjemmet igjen.

Fisk til kvelds
Tilbake på Fiskerhjemmet var det tid for å planlegge kveldens middag. Det ble laget laksepakker av laks vi har fått av Marine Harvest som skulle grilles. Men først måtte vi på sjøen for å se om vi fikk fersk fisk. Etter en kort tur på havet hadde vi rikelig, og til middag ble det servert laksepakker, fersk fisk, rømme og flatbrød.

En slik tur har veldig mange verdier for elevene. De er sammen på et sted uten TV, datamaskin og mobiltelefon, og vi ser hvordan elevene aktiviserer seg og setter i gang aktiviteter sammen hele tiden. Det er også masse som kan læres på en slik tur; å bidra til matlaging, fisking, knyting, gamle tradisjoner, geografi, historie osv. er bare noe av det vi har vært innom på denne turen. Hva slags fugl er det, er det en  «tufte», hva heter det fjellet, er bare noen av de mange spørsmålene som har blitt besvart mange ganger på denne turen. Tilbake på skolen får eleven skriveoppgave fra turen, og får muligheten til formidle sine inntrykk fra turen. Disse tekstene blir kopiert og fraktet til Fiskerhjemmet. De kan være moro å finne igjen om noen år.

Foreldrene stiller opp
4. trinn har foreldre som lar oss få dra på denne turen,som er med på pakking, som stiller opp med biler og båter til skyss, som er med på selve turen, som går brannvakt om natten og disse turene hadde ikke vært mulig uten deres innsats. Takk!

Skibbåtsvær Fiskerhjem er et godt sted å være på en slik overnattingstur, og det er lett  å se at elevene har blitt glad i både bygningen og stedet Skibbåtsvær.  De tre turene vi har vært på i Skibbåtsvær har vært unike opplevelser for elever, lærere og voksne, og vi håper og tror vi kommer tilbake.

4. trinn Herøy skole

Tekst og bilder: Henny Jørgensen & Jon Ove Ottesen