De som skal reise er fra venstre på bildet Kristian Haraldsen, Sandra Edvardsen, Sindre Wennemo, Anja Albrigtsen, Helene Heggheim og Kristine Johansen.

- Vi har hatt loddtrekning om hvem som skal få reise, forteller de seks elevene som var heldige og får reise på fredag. Lørdag går den store finalen av stabelen med 29 skoler fra hele Skandivandia representert.

- Vi gleder oss voldsomt til turen, oppholdet på Plaza Hotell og ikke minst til å bli kjent med mange svenske ungdommer, forteller en opprømt gjeng vi treffer bare tre dager før avreise.

Etter at de vant kvalifiseringen på Mo for snart tre uker siden, har de øvd litt og forberedt seg så godt de kan. Men et problem har de:

Robotfeil - Roboten har en feil som gjør at den drar til den ene siden og dessuten kjører den litt langsommere enn den burde, sier de.

De hadde tenkt å sende den inn til reparasjon, men da hadde de vært nødt til å programmere den på nytt. Og det er en omfattende jobb. Nå får det bære eller briste!

- Uansett blir dett utrolig artig, men hvor store sjanser vi har for å vinne? Vi får se, svarer den muntre gjengen som drar med fly til Vesterås. Lærer Erlend Sjåvik forteller at alle utgiftene til turen blir sponset.

- Vi har fått 20.000 kroner av Nordland Fylke, 20.000 kroner av HALD AS, 10.000 kroner fra Herøy kommune, 3000 kroner fra HelgelandsKraft, 2000 kroner fra Helgeland Sparebank, 1000 kroner fra Helgeland Arbeiderblad, forteller Erlend Sjåvik.

Innsiktsprisen Han mener klassen har størst sjanse for å hevde seg i konkurransen om "Innsiktsprisen", hvor klassen foreslår at tauverk eller garn laget av så små partikler at det ikke gror noe på tauverket i sjøen bør tas i bruk. Det vil være en viktig nyvinning for oppdrettsnæringa.

På Mo vant de nettopp "Innsiktsprisen" for dette forslaget.

- Dersom vi kommer videre fra innledende runde i robotkjøringa tror jeg vi skal være høvelig fornøyde, avslutter Sjåvik.