China Investment Corp. (CIC) - Kinas svar på Oljefondet - har nylig kjøpt seg inn blant de ti største aksjonærene i Marine Harvest.

Den kinesiske stat er også syvende største eier i DnB Nor, skriver Dagens Næringsliv.

Investeringsobjekt - Vi registrerer at kineserne har tro på Marine Harvest som attraktivt investeringsobjekt og velger å ta posisjoner i selskapet, samtidig som de ikke vil importere norskprodusert laks.

Det sier John Frediksens nærmeste medarbeider og varamedlem til styret i Marine Harvest, Tor Olav Trøim, til Dagens Næringsliv.

Litt spesielt Og han legger til at det unektelig er litt spesielt at det statlige investeringsselskapet eier aksjer i Marine Harvest, samtidig som Kina sier nei til å importere norsk laks fra selskapet.

- Men det er tydelig at kineserne er interessert i billig mat og i mataksjer for å fore sin stadig voksende befolkning, sier Fredriksens nærmeste medarbeider Tor Olav Trøim til Dagens Næringsliv.

Kina stanset som kjent importen av laks fra Norge da det ble kjent av fredsprisen skulle gis til Liu Xiaobo.

China Investment Corp Hvor mange aksjer China Investment Corp har kjøpt er foreløpig ukjent, fordi kineserne skjuler seg bak én eller flere såkalte nomineekonti.

Selv etter storsalget i november ifjor, er John Fredriksen fortsatt største eier i oppdrettsselskapet.

Fredriksen kontrollerer 899 millioner aksjer verd som tilsammen representerer en verdi på nærmere seks milliarder kroner.