Herøy kommune ble fast medlem av Helgeland Friluftsråd fra 1. januar 2014 og arbeidsgruppa har nå avsluttet med å kartlegge kommunens friluftsområder. Materialet skal nå legges inn i et eget dataverktøy.

Kartlegging
Kristian Helgesen forteller til Herøyfjerdingen at de i møtet har forberedt et dokument som skal brukes til å få innspill fra ulike aktører.

- Dette er ikke en høring, men kun en kartlegging av hvor folk ferdes og hvilke områder som brukes. Vi skal også ut fra en del fastsatte kriterier si noe om viktigheten av områdene. Det er viktig å påpeke at det i arbeidet benyttes et spesielt opplegg (metodikk) som er utarbeidet av Direktoratet for naturforvaltning. Samme opplegg brukes i hele fylket, sier Kristian Helgesen.

Nyttig hjelpemiddel
Kristian forteller at kartleggingsarbeidet skal være et hjelpemiddel for kommunens arealplanlegger og saksbehandlere.

- Dette er ikke planer og føringer, men kun en arealkartlegging. Vi skal være ferdig i løpet av våren med kartleggingen og det skal da sendes ut til lag og foreninger og grendeutvalg for å få innspill på de kartlagte områdene, sier Helgesen.

Ikke verneplan
Helgesen presiserer at dette ikke dreier seg om en verneplan, men kun en interessekartlegging. Målet er imidlertid å bli enig om å sikre noen områder for friluftsliv.

- Det er imidlertid viktig for Herøys befolkning, som også har arealknapphet, å si at disse områdene er viktig å ta vare på til fritidsområder, avslutter Kristian Helgesen.

Bakgrunn
Helgeland Friluftsråd startet som et pilotprosjekt i 2013, hvor 5 kommuner deltok, i regi av Helgeland Regionråd.  Høsten 2013 ble det i samtlige 5 kommuner vedtatt å etablere Helgeland Friluftsråd som en permanent organisasjon, fra og med 1. januar 2014.

Friluftsrådet er en forlenget arm av kommuneadministrasjonen, og arbeider med saker som angår friluftslivet - over kommunegrensene. Friluftsrådet har kontorsted på rådhuset i Mosjøen, men har stadig oppdrag i medlemskommunene.

Friluftsrådet er organisert slik:

  • Prosjektstyre/Interimstyre, bestående av ordfører fra hver kommune
  • Arbeidsgruppe, bestående av folkehelsekoordinator fra hver kommune.
  • Prosjektleder

I tillegg har friluftsrådet løpende samarbeid med andre organisasjoner og instanser, eksempelvis:

  • Statskog
  • Turistforeningene
  • Frisklivssentralene
  • Reiselivet