Brasøy i Herøy kommune blomstrer når det er sommer. Da er det høysesong for aktiviteter og sosiale sammenkomster. Her bidrar alle på sitt vis, noe som kommer både fastboende og feriefolk til gode. Med omtrent 30 helårsboliger og godt over 70 feriehus, tilreisende og feriegjester, - ja, da blir det liv og røre. Denne helgen har vært fylt av mange ulike opplevelser.

Foredrag om russiske eventyr og utstillingsåpning
Helgen bød på varierte aktiviteter. Lørdag kveld var det foredrag på Kaikanten Pub ved Tone Toft og Bjørn Økern. De viste bilder, videoer og fortalte om sine russiske eventyr som dekket et bredt spekter fra miljøaksjoner på Novaja Semlja, polarekspedisjon, padleferie og fredsfremmende malekurs for ungdommer. Peacepanting er for øvrig også noe elever fra Herøy skole har deltatt på sammen med en skole fra Polen. Det var et tyvetalls tilhørere som var til stede på Kaikanten Pub denne fine sommerkvelden. 

I helgen åpnet Tone Toft sin salgsutstilling på BrasøyGalleriet. Utstillingen viser teknikk i akryl, akvarell og collage og viser et bredt spekter av motiver fra naturen på Helgeland og også litterære rollefigurer fra Henrik Ibsens verker, Petter Dass og sagnet om trollfjellene. Mange av motivene viser også relasjoner mellom mennesker, mor og datter, mann og kvinne i røffe og fargerike streker. Utstillingen er åpen to uker fremover, og på åpningsdagen ble det solgt fem malerier og femti gjester var innom.

Matkultur og musikk
Helgen bød også på kulinariske opplevelser på stedets to kafeer. På fredag var det servering av baccalao på Kråkebollen Kafé hvor Gerd Allmenningen står for matlaging og drift, og etter det ryktene forteller oppstod det magisk stemning da flere av gjestene dro frem gitarer og stemte i. Dermed oppstod altså sørøyenes svar på gitarkameratene.

Lørdag var det igjen full rulle på Kaikanten med servering av thailandsk mat hvor det var over 100 sultne gjester. Dette er blitt en årlig tradisjon der tre av øyas faste feriegjester stiller opp på dugnad for å skape aktivitet og tilby gode opplevelser. Gjestene skrøt uhemmet av maten, som bestod av supper, gryter, stekt brosme og andre godsaker. Selv om kokkene hadde doblet mengden mat fra i fjor, ble de 400 vårrullene fortært til fornøyde smil.

Minifestival på Kaikanten Pub
Etter middagen var fortært, ville ikke brasøyfolket gi seg. For mens mange reiser til Træna eller deltar på Roots-festivalen, lager folket i Brasøy sin egen festival. På stemningen kjentes det i alle fall ut som en festival. Det musikalske underet som oppstod i løpet av helgen, inviterte til konsert i teltet på Kaikanten Pub. Det lokale ensemblet består av Husvær- og Brasøykarene Sindre Zahl Frismo (fra venstre), Johnny Birger Hanssen og Ole Johan Zahl. Gitarkameratene trakterte gitarer, banjo og ulike strengeinstrumenter, og viste seg frem på beste vis med gode vokalprestasjoner og traktering av av diverse instrumenter. De lokale heltene hadde til og med fått seg manager, Marius Zahl, som introduserte gutta.

De femti pubgjestene sang ivrig med på kjente norske slagere fra Halvdan Sivertsen og De Derre og den litt mer røffe irske folkrocken. Det var også flere fra publikum som hev seg med på rytmeinstrumenter og sang. En av de irske drikkevisene ble spontant supplert med den syngende Richard Olsens vakre røst.

Magisk stemning oppstod
Det ble til tider så høylytt at musikerne måtte forberede publikum på å være litt stille da de skulle introdusere en stille låt. Fremføringen av «Har du fyr» av Ola Bremnes ga gåsehud til mange denne kvelden på kaikanten i Brasøy. Det var som om musikken og teksten kom hjem til sitt rette element, og en dame i publikum utbrøt rørt etter sangen var over: «Dette er noe av det mest fantastiske jeg har opplevd!». Det blir ikke siste gang gitarkameratene fra sørøyene opptrer sammen, håper vi. Man skal heller ikke se bort fra at dette neste år etableres et lite kor på Brasøy, for det var mange som gjerne ville bidra med sang, og sangen kunne faktisk høres i øyene lenge etter konserten var over. Og på Brasøy pleier man ordne selv med det man måtte mangle, - plutselig oppstår en minifestival. Det neste Brasøy bør etablere er et kor,- for å synge,- ja, det elsker brasøyfolket!

Dugnad og alle skal med!
Det bør fremheves at Brasøy er bra på flere måter. Stedet preges av god gammeldags dugnadsånd. Det er ingen som forventer at ting skal skje av seg selv, så det er mange som legger ned stor innsats for at fastboende og feriefolk skal ha det bra i sommersesongen og også hele året rundt. Kaikanten Pub drives på dugnad, og de tre damene med thaibuffeten stilte også opp på dugnad for øya de trives så godt på. I tillegg var foredrag, utstilling og konserter helt gratis for publikum, så folket på Brasøy gjør mye bra for hverandre og for at tilreisende gjester skal ta turen hit. Det er ingen tvil om at sommeren er i gang på Brasøy, -så velkommen! 

Tekst og bilder: Margit Langseth