I dag er minsteareal for felling av rådyr i Herøy 1000 dekar.

Sak om kun sørøyene Rådmannen hadde innstilt på at arealet for Brasøy/Husvær skulle settes til 150 dekar og 300 dekar for resten av kommunen.

Saken om fastsetting av minsteareal for felling av rådyr i Husvær og Brasøy kom i dag opp som siste sak i Herøy formannskap.

Ville ta grep Men både Herøy Arbeiderparti og Senterpartiet ved Jim Dahl ønsket å ta grep for rådyrforvaltningen for resten av Herøy også.

Dahl tok tidlig til orde for at kommunen bør ta tilbake styringen med rådyrvaltningen, som har vært overført til grunneierlaget.

Men, som Dahl påpekte i dag, på langt nær alle grunneierne er med i grunneierlaget og han hadde i helgen fått mange henvendelser fra folk.

- Vi har ansvaret - Det er ingen tvil om at de er vi som politikere som skal bestemme hvor mange dyr som skal skytes ut.

Jeg føler på at når ikke grunnleierlaget ikke får tatt ut nok dyr, så må vi som politikere engasjere oss. Vi har fremdeles ansvaret.

Økt jakt Hvis vi reduserer valdstørrelsen, vil vi få flere jegere med og dermed økt jakt, mente Jim Dahl.

Han nevnte samtidig at man bør vurdere om man i det hele tatt skal ha en elgstamme i Herøy.

Ta bort elgstammen - Jeg mener vi bør skyte ut den stammen vi har, sa han videre.

Ordfører Arnt Frode Jensen minnet om at formannskapet har behandlet saka tidligere, men at menighetsrådet ikke ønsket å gå for det som ble foreslått.

- Vi har overlatt til grunneierne å kjøre saken. Fra 1. januar i år er det formannskapet som er tillagt dette lovverket, sa Jensen blant annet.

Han mente også at det må innhentes erfaringer fra andre kommuner.

- Det er nok ikke bare Herøy som har dette problemet, sa Jensen.

Halverte minstearealet Jim Dahl konfererte heftig med sine borgerlige kollegaer ved bordet og la fram et forslag som han fikk formannskapet enstemmig med på.

I stedet for at rådmannens innstilling på 150 dekar som minstearealet for jakt på rådyr i Husvær og Brasøy, foreslo Dahl 75 dekar.  

Og  - i stedet for 300 dekar for resten av kommunen, fikk Dahl gehør for 150 dekar for minsteareal.

Samme valdstørrelse Og formannskapet vedtok også at størrelsen på vald skal være det samme, altså 75 dekar på Husvær/Brasøy og 150 dekar for resten av kommunen.

Akkurat det siste var ikke helt tilsiktet, for Dahl mente at en valdstørrelse på det dobbelte ville være passende.

Sekretær i viltnemnda, Karsten Vang, var også til stede i møtet. Han mente at et minsteareal på 150 dekar i sørøyene tilsier et uttak på rundt 12 rådyr i året.

Dobling av uttaket En halvering av minstearealet kan dermed bety en dobling av uttaket. Det samme vil gjelde for resten av Herøy.

Herøy Arbeiderparti fikk også gjennom at det skal igangsettes telling av rådyr med helikopter. Karsten Vang kunne bekrefte at dette har vært gjennomført i Dønna, med stort hell.

Slik lød partiets forslag som også ble enstemmig vedtatt:

1. Etter hvert som årene har gått har rådyrstammen i Herøy vokst til et antall som synes å være for stor. Med de innspill som kommer fra befolkningen er det nok ønskelig med en reduksjon i bestanden.

2. Formannskapet ber derfor om at det høsten/vinteren 2012/2013 settes i gang telling av rådyr fra helikopter. Denne tellingen skal danne grunnlag for hvor stor rådyrstammen i Herøy bør være.

3. Formannskapet vil komme tilbake til budsjettdekning når kostnadsoverslag foreligger.

4. Med bakgrunn i denne kunnskapen ber formannskapet grunneierlaget utarbeide ny forvaltningsplan for rådyr og oversende denne til kommunen for behandling.

5. Formannskapet er også kjent med de utfordringer menighetsrådet har i forbindelse med rådyrenes beiting på kirkegårdene.

For å finne en løsning på dette ber formannskapet rådmannen, i samarbeid med menighetsrådet, innhente nødvendig kompetanse slik at det kan settes inn varige tiltak som hindrer rådyrenes til gang til kirkegårdene.