Det var svært mange som tok veien til Seløy Sjøfarm fredag for å se på når julelaksen ble tent. Etter avdukingen ble folk invitert inn i lokalene til bedriften, og det anslås at så mange som rundt 150 mennesker var inne og fikk servert både kake, gløgg, pepperkaker og kaffe etter at laksen hadde fått lysene på.

Daglig leder Jan Erik Jakobsen forteller at han fikk idéen til dette spesielle kunstverket da de satt og snakket om at de burde ha noe i nærheten som tiltrakk seg turister. Laksen står på et fundament og er flyttbar og det er derfor planer om at den kan tiltrekke seg oppmerksomhet hele året.

Turistlaks om sommeren
- Det kan godt henne at vi får flyttet den nærmere veien og lager benker slik at folk kan sitte der og ta en kikk på den. Tanken er at den skal være julelaks når den står her, og at den kan være turistlaks om sommeren. Grunnen til at vi fikk ideen til å sette opp denne laksen var at det drar mye turister forbi, og at vi ikke gjør noe for å vise hvem vi er, sier Jakobsen

- Planen er at det skal legges inn ulike qr-koder på laksen som folk kan skanne for å få opplysninger om ulike virksomheter og det som skjer på Herøy. I første omgang skal det legges inn qr-kode for Metalltek, Seløy Sjøfarm og kanskje en qr-kode for oppdrett i hele Norge. Vi håper jo også at Herøy kommune vil legge inn en qr-kode med informasjon om kommunen, og dersom det er flere firma som ønsker å informere så kan vi jo også få laget en kode for dem. Vi håper å få på plass de første qr-kodene i løpet av vinteren. Det er også viktig for meg å få fram at jeg synes det er veldig bra at Metalltek hivet seg på og tok dette oppdraget, avslutter Jakobsen.

Flott kunstverk
Laksen er over fire meter lang og er produsert av det innovative verkstedet Metalltek som har etablert seg i Fagervika på Sør-Herøy. Laksen ble til ved at det ble 3d-skannet en ordinær laks for å få de rette proposisjonene på kunstverket som ble overlevert av «skulptør» og daglig leder Torkil Wang. Han forteller at det har gått med mange arbeidstimer til å få kunstverket ferdig til åpning, men han synes det har vært et artig oppdrag.

- Laksen som ble 3d-skannet har jeg spist til middag etter at vi var ferdig med den. Det ble laget 3d-tegninger som vi brukte som utgangspunkt ti å produsere den. Den er 4 meter og 40 centimeter lang og slik den står nå har den en høyde på fire 4 meter, som også var bestillingen. Konstruksjonen består av en kombinasjon av aluminium og syrefast stål. Det har gått med mange arbeidstimer, men jeg synes jo det har vært et artig og veldig spesielt oppdrag, sier Torkil Wang.