I fjor, da jeg sendte julehilsen fra Stortuva, sa jeg at året hadde vært annerledes, derfor måtte min julehilsen også bli annerledes. Det sa jeg fordi hele året hadde gått med til mye venting, venting på at verden skulle normaliseres igjen etter måneder med korona.

Pandemien er fortsatt pågående. Dermed er også usikkerheten fortsatt til stede Julehøytiden blir på nytt spesiell for alle i år. For mange må en del tradisjoner settes på vent også denne julen.

Vi har vært heldige i Herøy og hatt lite smitte. Det er litt flaks, men ikke bare. Jeg ønsker å rette en stor takk til kommunens innbyggere som har bidratt til å stoppe smittespredningen. Ekstra stor honnør til helsepersonellet i Herøy kommune som har gjort en fenomenal jobb med smittesporing, testing, vaksinering, forebygging og tilrettelegging. Takk for at dere står på – også i julehøytiden.

Og nå håper jeg på nytt at alle er flinke til å overholde de nasjonale retningslinjene som gjelder. Både de som kommer heim på juleferie, og vi som er fastboende.

Herøy kommune er en kompetent, omstillingsdyktig og offensiv organisasjon. Jeg vil benytte anledningen til å takke alle folkevalgte og ansatte for arbeidet som er lagt ned i året som vi nå legger bak oss. Det har vært et krevende år. Etter hvert kan vi se tilbake på en tid som nok har vært utfordrende, men særdeles viktig for å bygge en ny kommune for framtiden.

Herøy kommune skal være en utviklingsmotor på kysten. Vi har stor aktivitet i næringslivet. Det etableres bedrifter, nye arbeidsplasser og utdanningsarenaer, som igjen bidrar til positive ringvirkninger og utvikling. Å skape nye arbeidsplasser, samtidig som vi har fokus på en bærekraftig utvikling, blir enda viktigere framover. Og vi er en av svært få kommuner som kan regne med vekst i innbyggertallet i årene som kommer. Det er vi også helt avhengig av, samtidig som vi skal sørge godt for alle som allerede bor i kommunen.

Jeg har lyst til å dvele ved tre B-er:

Basseng: Nå er vi i gang og skal endelig glede oss over at det skal bygges et splitter nytt basseng i kommunen.

Bru: Herøysundbrua er påbegynt og vi kan forvente at den er ferdig i 2023. Det blir en stor forbedring, og en flaskehals i trafikken blir borte.

Bestemor: Helt privat så opplevde jeg gleden av å bli bestemor i 2021. Det er en helt ny dimensjon i livet og julen skal feires med det nye tilskuddet i familien. Jeg tror vi kan være enige om at nærhet og gode opplevelser med sine nærmeste er viktigere enn alle verdens flotte gaver.

Jeg håper at 2022 blir et godt år for oss alle. Vi skal fortsette å bygge i kretser og sentrum, og vi skal fortsette med å gi gode tjenester for de som trenger det. Vår kommune skal være et godt sted å leve for alle, hele livet. Vi skal være opptatt av hverandre både som arbeidskolleger, naboer, samarbeidspartnere og innbyggere i kommunen, - og i nabokommunene.

Mitt juleønske blir at vi alle må bli bedre til å se hverandre. Bedre til å gi oss tid til å lytte til hverandre og by fram ei hjelpende hånd. Dette vil kunne bidra til at vi blir et varmere samfunn. Denne jula blir også spesiell, vi kan ikke samles så mye som før, derfor er det ekstra verdifullt om vi gir litt av vår oppmerksomhet og tid til andre. Ring, facetime eller send en hyggelig melding.

Jeg avslutter med ett av versene i Helge Stagnes sitt fine dikt: «Vise ved vitersolkverv»:  

Så kom og vær nær meg – vær sol i desember
Når midtvinters-tanka tar rom i mitt sinn,
Førr året må følle sin kurs og kalender
Og stian blir tungtrødd når lyset førsvinn.
Men hold meg i handa og lær meg å vente
På solkvervingstimen då allting skal snu,
I mørketidslyset e varme å hente
Førr den som har mot tel å trosse og tru

Takk for året som har gått. Sammen har vi kommet oss igjennom og kan feire jul igjen. Jeg ønsker hver og en ei fredelig og fin juletid!

Fra
Elbjørg
Ordfører