I vår vant Iver Martin fylkesfinalen i Nordland som skoleelev, og det var første gangen det skjedde. Tidligere har bare lærlinger gått til topps. Dette sikret han plass i yrkes-NM, som en av 15 deltakere. I mesterskapet, som gikk av stabelen på Hellerudsletta i Oslo forrige uke, var han en av seks som gikk til finalen. I første finalerunde nådde han ikke helt opp, men uansett er dette en meget stor prestasjon av den av deltakerne med kortest lærlingetid.

Veldig realistisk og nokså stressende
- Jeg var blant de yngste deltakerne og var den som hadde kortest lærlingetid. I starten var det mye stress, men det gikk seg til etter hvert som jeg fikk mer kontroll på nervene. Det var uvant og stressende med så mye folk til stede og det ble sagt at det var gjennomsnittlig rundt 18000 til stede hver dag under yrkes-NM. Folk var selvsagt fordelt på de ulike scenene der det ble konkurrert i ulik yrkesfag. Det var blant annet flere skoler som var og så på konkurransene, sier Bastesen.

Iver Martin forteller at opplegget var veldig realistisk og at skuespillerne var veldig dyktige.

- Den vanskeligste oppgaven var nok det jeg møtte i finaleoppgaven. Da skulle vi stanse blødninger og samtidig takle det stresset som var rundt. Det er ikke så enkelt å vite hva man skal velge å gjøre når slik oppstår. Dette er også noe jeg aldri har vært borti tidligere. Uansett er jeg veldig fornøyd med innsatsen, sier Iver Martin.

Iver Martin har litt lyst til å prøve seg en gang til, men er litt usikker og sier at dette er noe han må tenke på. Han sier også at han nok aldri hadde blitt med på dette hvis det ikke var for at lærer Eva Cathrine Jensen hadde tro på han og motiverte han til å bli med.

Kan tenke seg å jobbe i Herøy
Iver Martin forteller at han nå er lærling på Åsheim terrasse i Sandnessjøen og er litt usikker på hva han vil gjøre videre.

- Jeg har litt lyst til å ta påbygging og komme meg litt bort og prøve litt forskjellig, men har lyst til å komme tilbake til Herøy for å jobbe etter hvert. Jeg begynte tidlig å få interesse for dette faget og var allerede i ungdomsskolen ute i arbeidspraksis på omsorgsboligene i Valsåsen. Etter hvert fikk jeg meg sommerjobb og bestemte meg for å ta denne utdanningen. Dette har jeg ikke angret på, avslutter den dyktige lærlingen Iver Martin Bastesen.

På videoen nedenfor får man et inntrykk av hvor stort yrkes-NM er.