Pilegrimsturisme er ifølge Astrup en voksende grønn turisme som tiltrekker seg folk fra hele verden.

- I Sør-Norge er det etablert mange offisielt godkjente pilegrimsleder mens Nord-Norge foreløpig ikke har noen. Kirker og gamle hellige steder har alltid vært en del av pilegrimsvandringen, men moderne pilegrimer er ikke nødvendigvis religiøse.

- De vil oppleve natur, kultur og historie, mat og tradisjoner på de stedene de ferdes. Å være pilegrim kan bety å søke stillhet, langsomhet og ettertanke og det lar seg godt kombinere med å gå og dermed ta vare på helsa, sier Astrup.

Dønnes, Herøy og Tjøtta
Planen er at denne turen skal bidra til å utvikle en pilegrimsvandring mot Nidaros fra Dønnes til Tjøtta.

- De to høvdingsetene på Olavs tid danner rammen. Asbjørn av Dønnes og Hårek av Tjøtta gjorde forskjellige valg og sto på hver sin side i slaget på Stiklestad. De tre steinkirkene fra middelalderen som ligger på Dønnes, Herøy og Alstahaug er pilegrimsmål på veien. Museene i Nordvik på Dønna, ved prestegården i Herøy og Petter Dass museet på Alstahaug kan formidle kultur og historie.

- Leden går langs eksisterende sti og vei. Dette er ikke en krevende tur. Det er korte dagsetapper på rundt 15 km og den lengste er på 21 km. Leden går i ganske flatt terreng gjennom varierende og vakkert kystlandskap. Vi sover og spiser godt på etablerte turistdestinasjoner som Dønnes Gård, Tre Kalver, Augustbryggo, Rorbuene på Flostad og Offersøy Camping, fortsetter Astrup.

Ønsker å høste erfaringer
- Som arrangør av denne pilotvandringen har jeg et ønske om å høste erfaringer av hvordan vandringen, leden, overnattingssteder, museumsbesøk og ellers andre forhold fungerer for deltakerne, for å ta dette inn i det videre arbeidet med utvikling av pilegrimsleden. Jeg ønsker derfor at deltakerne i pilotvandringen er aktiv med å gi tilbakemeldinger om alle erfaringer med vandringen.

- En plangruppe jobber med å få til utviklingsprosjektet Pilegrim Helgeland, etter initiativ fra meg. Pilotvandringen gjør jeg som privatperson og i mitt enkeltpersonsforetak. Jeg har søkt støtte fra ulike instanser og tilbyr vandringen til kr. 5000,- per deltaker, avslutter Astrup.

Trykk her for å komme til Facebook-sida til Pilegrim Helgeland.

Pilegrimsvandringen fra Dønnes til Tjøtta skal etter planen foregå fra 24. juni til 29. juni 2019.