Herøy kirke har de siste månedene gjennomgått en storstilt renovering og oppgradering. Kirka har fått montert nye varmeovner med avansert styring av oppvarmingen. Det er også montert sprinkelanlegg i hele kirka for at den skal være skikkelig brannsikret. Dette har også medført at det har vært nødvendig å legge ny vannledning for å få nok vanntilførsel til anlegget i kirka. Kirka har også fått på plass et nytt lydanlegg og en belysning som med et enkelt tastetrykk kan forandres til ulike tilstelninger i kirka. Det skal også etter hvert på plass prosjektering på steinveggene og overføring av lyd og bilde til Herøy omsorgssenter.

Kirkeverge Bård Grønbech sier at de har fått det meste på plass til festgudstjenesten, men at det fortsatt gjenstår en del arbeid før alt blir helt ferdig.

- Det er en del som må justeres og tilpasses før vi er helt i mål. Når det gjelder lysene så er vi ikke helt fornøyd med fargene på alle de ulike scenarioene som er programmert. Anlegget er laget slik at alt betjenes via en liten skjerm slik at det bare er for kirketjeneren å trykke på skjermen for å slå på lys og lyd for de ulike aktivitetene i kirka. Skal vi ha en begravelse trykkes det bare på begravelse og da endrer hele lyssettingen i kirka seg slik at den passer til en slik anledning, sier Grønbech.

Avansert varmestyring
Alle de gamle varmeovnene i kirka er byttet ut med nye moderne ovner med lav overflatetemperatur, slik at det ikke skal være mulig å få brannskader dersom noen kommer i kontakt med dem.

- Kirka er delt inn i fire soner som vi kan varme opp etter behov. Når kirka ikke er i bruk er den kald og den varmes nå opp etter behov relativt raskt. Dersom organisten skal i kirka og øve så trenger vi nå bare å varme opp sonen for galleriet der orgelet står. I tillegg til galleriet er det en sone for koret og fremre og bakre del av kirka. På denne måten blir oppvarmingen mer tilrettelagt og i tillegg sparer vi selvsagt mye strøm. Når systemet kommer skikkelig i drift skal det bli slik at all bruk av kirka legges inn i en kalender som overfører signaler til anlegget i kirka om hvilke deler og til hvilken tid de skal bli oppvarmet, sier Grønbech.

Overføring til sykehjemmet
Kirka er utstyrt med fibertilkobling og kamera som kan benyttes til overføring av gudstjenester og andre aktiviteter i kirka til omsorgssenteret. På denne måten kan de som ikke har mulighet til være til stede delta i det som skjer i kirka.

- Vi har ikke alt på plass i forhold til overføringene enda, men vi regner med at alt skal være oppe å gå i løpet av oktober. Det skal også på plass en avansert prosjektor som skal vise bilder på steinveggen og denne skal også på plass i løpet av oktober, sier Bård.

Festgudstjeneste
Søndag 11. oktober blir kirka åpnet etter at den har sett ut som en byggeplass i lengre tid og i den anledning inviteres det til festgudstjeneste klokka 12.00. Til gudstjenesten er blant annet menighetsrådet og kommunestyret invitert, i tillegg til en rekke andre gjester.

- Under gudstjenesten vil det blant annet bli musikalske innslag fra Kulturskolen i Herøy. Etter gudstjenesten vil det bli kirkekaffe i kirka der det også blir orientert om det arbeidet som er gjort. Vi håper derfor det er riktig mange som kommer til festgudstjenesten, sier Grønbech.

Stort løft
-
Vi har også invitert alle firmaene som har vært involvert i utbyggingen, i tillegg til prosjektleder Øyvind Grue som har vært leid inn til prosjektet.

- Prosjektet har totalt kostet 4,5 millioner kroner, der 500 000 kroner er tilskudd fra ENOVA. Menighetsrådet har bidratt med 700 000 fra en arvekonto mens resten er bevilget av kommunestyret, avslutter Bård Grønbech.