Dette er femte gang det arrangeres utdanningsmesse i Herøyhallen og andre gang den kalles NUB-messe.

Leder i næringsforeninga Harald Jakobsen åpnet messa og ønsket alle velkommen før varaordfører Elbjørg Larsen holdt et flott innlegg der hun framhevet at kommunen hadde mye de kunne være stolt av. Hun lanserte tre K-er som står for Kvinnfolk, Kompetanse og Kos.

Hun framhevet at kommunen har mange dyktige gründere, men at få av disse er kvinner. Hun oppfordret derfor flere kvinner til å følge drømmene sine og stå fram med prosjektene sine, nettopp av den grunn at det kan være vanskelig for små kommuner å finne jobbalternativer til nummer to.

Elbjørg viste til at framtidas arbeidsliv i enda større grad vil etterspørre kunnskap og kompetanse og omstilling hos arbeidstakerne. Hun sa videre at det med kommunens godt utbygde fibernett var fullt mulig å jobbe mer lokalt i Herøy og at vi når også fastlandsforbindelsen kom på plass kunne se lyst på framtida og ta mer av regionen i bruk.

Kosen som Elbjørg refererte til koblet hun til bolyst og kommunens satsing på boligbygging og alle de flotte aktivitetene i kommunen, i tillegg til stillhet og flott natur. Den alltid positive varaordføreren talte også varmt for betydningen av å framsnakke kommunen og hele tiden jobbe hardt for å skape et godt omdømme.

Viktig budskap
Den kjente artisten Bjarne Brøndbo, som har vært frontfigur i gruppa DDE i over 20 år,  var leid inn som foredragsholder, der han gjennom egen livserfaring pratet om betydningen av at alle fikk gjøre de yrkesvalgene de var best egnet til. Brøndbø klarte på en glimrende måte å engasjere de rundt 350 tilhørerne i Herøyhallen og selvsagt benyttet han også anledningen til å framføre noen av sangene fra DDE.

Foredraget som han hadde kalt «Hvordan bli lykkelig uten mastergrad?» tok et oppgjør med oppfatningen av at alle måtte ha en mastergrad for å bli lykkelig. Han fortalte om sin trygge oppvekst der faren var på jobb mens mora «bare» var hjemme.

- Mens det før var vanlig at familier hadde mange unger er det nå ikke uvanlig at unger har 7-8 foreldre, sa Brøndbo til stor latter fra salen.

Bjarne fortalte om en bekymringsfri oppvekst der det alltid stod middag klar på bordet når han kom hjem fra skolen og sa spøkefullt at han ikke oppdaget at det var bein i fisken han var 21 år og hadde flyttet sammen med sin samboer.

Bjarne tok et oppgjør med perfekt-samfunnet der du skal være god på alt for å ha et «lykkelig» liv.

- Det er ikke nok å ha god utdannelse og jobbe mye, men du skal også trene og helst gå Birken i tillegg til at du skal ha riktig kosthold, være riktig kledd og ha materiell status. Jeg mener det er umulig å være god på alt, men at det er viktig å finne en balanse i det du gjør, sa Brøndbo.

Brøndbo hevdet at alle kan bli det de vil, men at det ofte ligger hardt arbeid bak de fleste valg.

- Jeg har selv sagt mange idiotiske ting til ungene mine for å få de til å jobbe hardere på skolen med for eksempel utsagn som: «Skal du jobbe bak kassen på Rema hele livet!» eller «Skal du stå bak en søppelbil i framtida»

- Dette blir selvsagt helt feil, for vi vet alle at vi er helt avhengig av at det er folk i alle jobber. Er det ingen som sitter i kassen på Rema eller henter søpla så blir det veldig fort kaos, sa Brøndbo.

Likte seg ikke på lærerrommet
Bjarne fortalte at mora hans hadde et ønske om at han skulle få seg en skikkelig jobb og bli lærer, men han likte seg ikke på lærerrommet.

- Jeg klarte ikke å sitte og høre på at andre lærere tok opp «problemer» med elever som for meg var helt uproblematisk.

Bjarne driver i tillegg til artistkarrieren med DDE Namsos Bilopphuggeri sammen med kona. Firmaet som har mange ansatte og driver stort innen bilopphugging har han arvet etter sin far og han kom med flere eksempler på hvordan han hadde gitt ungdommer som hadde droppet ut en ny sjanse med tilpassede oppgaver.

Mange utstillere
Etter foredraget til Brøndbo ble NUB-messa åpnet med messe-stander fra rundt 25 bedrifter og fagområder. Herøy Frivilligsentral med Jelena Budesa i spissen serverte internasjonal mat fra hele 10 land.

Dyktig lærling
Under Marine Harvest sin stand fant vi lærlingen Aleksander Wik (23) fra Sandnessjøen. Han fortalte at han etter endt toårig skolegang med automasjon slet med å få seg lærlingeplass.

- Jeg drev og søkte i tre år for å få lærlingeplass uten å lykkes. Noe av dette skyldes nok at jeg helst ville bo i Sandnessjøen der jeg har familie og barn, men etter å ha snakket med NAV fikk jeg tilbud om utplassering i et halvt år på fabrikken til Marine Harvest i Herøy.

- De var godt fornøyd med jobben jeg gjorde og tilbydde meg derfor lærlingeplass. Jeg synes selvsagt at det er artig at de satser på meg og har allerede fått gjennomslag for å bygge om en del på automasjonsutstyret som benyttes til avliving og bløgging av laksen. Dette gjøres for å unngå at automatikken blir griset til, sier den dyktige lærlingen.

Mye folk
Det var mye folk i hallen som vrimlet mellom utstillerne og vi kan anslå at det var rundt 5-600 som var innom hallen på NUB-messa onsdag ettermiddag. Utstillerne var både fra lokale bedrifter på Herøy, banker og ulike utdanningsinstitusjoner rundt omkring på Helgeland. Et artig innslag var at også skolens egne elevbedrifter hadde egen stand. Mange hadde også egne konkurranser eller quiz for å lokke folk til seg. Utenfor hallen var også kommunens brannbil og en gravemaskin fra O. Pettersen entreprenør som naturlig nok tiltrakk seg spsielt mye oppmerksomhet fra de minste ungene som var til stede.

Her kan dere se en film fra Lindmo på NRK som viser hvordan Bjarne og kona tok i mot Hassan fra Afghanistan på Namdal Bilopphuggeri.

Bjarne og Hassan på Lindmo.jpg