Varaordfører Elbjørg Larsen startet med å fortelle kort om arbeidet som referansegruppa for økt bosetting har lagt bak seg.

Da debatten tok til var Vegar Dalen fra Frp skeptisk til å bosette flyktninger.

SV\'s Jan Berglund var derimot uforbeholdent positiv. - Det må ikke komme som noen overraskelse at SV støtter at vi skal bosette flyktninger, uttalte Jan Berglund.

Steinar Furu mente tiltaket om å bosette flyktninger er veldig godt og han trakkk paralleller til krigens dager.

- Vi skal vise solidaritet og legge til rette for å hjelpe folk som trenger det. Det ligger ikke i budsjettet at vi skal tjene penger på disse folkene, sa Furu.

Ellinor Zahl Johansen - Herøy kommune har behov for å imøtekomme næringslivet. Marine Harvest må bruke bemanningskontor med ansatte på kort sikt. Det tjener heller ikke kommunen på, ettersom vi ikke for statlige overføringer for disse.

- Jeg går inn for dette og ser på det som en glad-sak, avsluttet JOhansen.

Jan Berglund var enig, men minnet om at en god del av de som kommer ikke er i stand til å arbeide.

- Bare så vi ikke kalkulerer alle disse inn som arbeidstakere, sa Berglund.  

Rådmann Roy Skogsholm konkluderte slik: - Her er det mange vanskelige problemstillinger. Men jeg var nettopp i ungdomsrådet og det var en fantastisk positiv opplevelse.

Barne- og Ungdomsrådet ønsker å bosette flyktninger, sa rådmannen.

Bjørn Lund (Sp) minnet om at noen av de som kommer vil være folk som sliter med noe. - Disse må ha ha et tilrettelagt tilbud, sa Lund.

Representanten Istvan Heiszter uttalte at han selv for rundt 50 år siden selv var flyktning, da han kom til Norge.

- Og vi velger ikke flyktningene, det er det UDI som gjør. Men jeg støtter selvsagt at vi skal bosette flyktninger, sa Heistzer.

Vedtak: Flertallet kommunestyret vedtok at referansegruppa for økt bosetting skal jobbe videre med saka. Saken kommer opp i kommunestyret til våren.