Idrettsungdommer fra Kina koste seg i Herøy

Besøk av det kinesiske rekrutteringslandslaget for langrenn_turmars på Innerøyfjellet

Herøy kommune har nylig hatt besøk av 40 ungdommer fra det kinesiske rekruttlandslaget i langrenn. Mange stilte velvillig opp og gav ungdommene et minne for livet.

Kina satser hardt fram mot vinter-OL på hjemmebane i Beijing i Kina i 2022. De har derfor engasjert trenere blant verdens beste utøvere i alle grener. På Meråker skigymnas bor og trener for tiden 40 ungdommer for å trene langrenn. Utøverne har i svært liten grad stått på ski før de kom til Norge, men har allikevel som målsetting å trene seg opp til å hevde seg godt i OL. De er i alderen 17 til 24 år, og har fire år med trening på seg. Sportslig ansvarlig for gruppen er Tor Arne Hetland og han har med seg et helt team for å hjelpe Kina med sin målsetting. Det er viktig for Kina at de har utøvere som ikke dummer seg ut på hjemmebane.

Mandag møtte elever fra Herøy skole de kinesiske ungdommene når de ankom fergekaia og siden gikk det slag i slag med ulike opplevevelser, samspill og aktiviteter for de besøkende. Mandag kveld inviterte Herøy idrettslag til ulike aktiviteter med fotballkamp, badminton, bordtennis og motbakkeløp opp Langåsen. Til tross for språkproblemer satt latteren løst og aktørene så ut til å kose seg med de ulike aktivitetene.

Senere på kvelden ble det invitert til foredrag med Tor Arne Hetland og Espen Løkås i Herøy skoles aula. De to trenerne oppfordret til å ta vare på idrettslaget og aldri glemme leken og det gode samholdet. Tor Arne Hetland startet i ei lita skigruppe i Egersund med omtrent like lite snø som på Herøy. Det var det gode miljøet som førte til at han senere valgte å satse skikkelig på skigåingen.

- Alt starter med idrettsglede og det å ha det gøy sammen og det er viktig å få med seg den bakerste i gruppa, sa Hetland.

Besøk på lakseanlegg og flere aktiviteter
Tirsdag fortsatte de kinesiske utøverne med flere aktiviteter. De var på besøk hos Seløy Sjøfarm og fikk dra ut i RIB og se på et lakseanlegg helt ute ved Gåsvær. Etter de rapporter vi har fått var dette en magisk opplevelse for både ungdommene og støtteapparatet. Ved Prestegårdskaia fikk de kinesiske ungdommene være med ut og ro sammen med elever fra Herøy skole. Aktiviteten falt i smak og det var imponerende å se hvor godt samarbeidet fungerte blant ungdommene.

Trivelig turmarsj
Gruppa JeSS er kjent for sine turmarsjer og onsdag 30. april inviterte de til turmarsj i Øksningan der både faste turgåere og de kinesiske ungdommene deltok og gikk opp Innerøyfjellet. Dette førte til nye rekord med godt over 100 deltakere. Turmarsjen var også starten på årets sesong av «5 på topp i Øksningan». Oppe på toppen stod Sophie Larsen i Nordlandsbunad og hilste turgåerne velkommen med Mozell og tørrfisk.

Etter trimturen ble det invitert til bålkaffe og forfriskninger ved grillhytta utenfor «Drømmeplassen». Her det ble det også grillet pølser og Kjell Inge Jakobsen fra Augustbryggo hadde med seg både kamskjell og kongesnegler som ble fortært og falt i god smak hos de kinesiske gjestene. Flere lokale ungdommer møtte også opp til turmarsjen og tok gjestene med på ulike aktiviteter.

Et hav av vennlighet
Alt i alt ble dette et svært vellykket møte på tvers av kulturer og landegrenser. Tilbakemeldingen er også svært gode og vi velger å ta med Espen Løkholm sin kommentar på Herøy kommunes hjemmeside etter besøket. Han har like godt døpt om Herøy kommunes slagord «Et hav av muligheter» til «Et hav av vennlighet»

Takk og atter takk. På vegne av 50 kinesere, norske trenere og meg selv: Et hav av vennlighet. Helt magiske, eventyrlige, storslåtte, fantastiske osv. osv. osv. dager. Herøy kommune, Liv Aase, Jelena, Herøy IL, JeSS, museet, 10 klasse, Herøy skole, Seløy Sjøfarm, Augustbrygga, Herøy omsorgssenter, de jeg har glemt - FOR noen opplevelser dere har gitt oss.

Vårt team er proppfulle av inntrykk og rett og slett slitne (på den gode måten) Den mottagelsen og den vennligheten vi har møtt er enestående. 50 unge og eldre fra fjerne land og byer elsker Herøy. Enorme mengder bilder er sendt sørover til slekt og venner med #herøy . Vær stolt og glad over det dere har. Det ligger magiske opplevelser i selv den minste tangtorsk - Kommer an på hvordan du ser den. Takk for oss ! (For denne gang - vi sees igjen)

Besøk av det kinesiske rekrutteringslandslaget for langrenn_kinesere
Her er de kinesiske utøverne samlet utenfor Herøyhallen mandag kveld.
Besøk av det kinesiske rekrutteringslandslaget for langrenn_pyro
Det var ingenting å si på rammen i forkant av fotballkampen mellom et sammensatt Herøy-lag og de kinesiske ungdommene.
Besøk av det kinesiske rekrutteringslandslaget for langrenn_langåsen4
Denne gjengen løp flere ganger opp Langåsen. (Foto: privat)
Besøk av det kinesiske rekrutteringslandslaget for langrenn_badminton2
Inne i hallen ble det spilt badminton.
Besøk av det kinesiske rekrutteringslandslaget for langrenn_bordtennis Erlend
og bordtennis
Besøk av det kinesiske rekrutteringslandslaget for langrenn_roing
Ved Prestegårdskaia fikk norske og kinesiske ungdommer prøve seg på å ro sammen.
Besøk fra det kinesiske rekrutteringslaget for langrenn_Gåsvær1
De kinesiske utøverne fikk komme ut til ett av anlegget til Seløy Sjøfarm med RIB. (Foto: privat)

  1 / 31 
 
Besøk av det kinesiske rekrutteringslandslaget for langrenn 
Besøk av det kinesiske rekrutteringslandslaget for langrenn
Her er de besøkende samlet utenfor Herøyhallen mandag kveld.
 


Annonser