Det er ikke lett å bli profet i eget hjemland, men etter 40 år som artist, over 300 egenkomponerte sanger, 200.000 solgte plater og kongens fortjenstmedalje i gull trenger man ikke skamme seg over å motta hyllest på heimebane.

Det gjorde heller ikke Hans Inge Fagervik, som er oppvokst på Seløy og hadde sine første musikalske opplevelser på bedehuset der. I stedet deltok han på siste halvdel av konserten, og mottok hyllesten fra 400 betalende fordelt på to konserter.

Utflytter-initiativ
Det var de to utflytta herøyfjerdingene Alf Knutsen og Sten Even Holstad som tok initiativet til konsertene. De trommet sammen et lokalt kor med et tjuetalls sangere, og fire musikere til å spille sammen med dem i band. Plukket ut låter, arrangerte dem og øvde dem inn med både kor og orkester, i tillegg til dyktige solister.

De hadde et stort og variert låtmateriale å velge fra, men åpnet konserten med en av Fagerviks kanskje største slagere «La mæ gi dæ ei hand», vakkert framført med Svein Ove Pettersen og Frid Arny Holstad som solister med et solid kor i bakgrunnen.

De ble avløst av Vilde Paulsen som med stemmeprakt og stor innlevelse framførte «La mæ ta dæ med» før Einar Roan tråkket til med en steintøff «Kyrie», hvor bassisten Jon Børge Askeland virkelig fikk briljere. Korarrangementet på denne låten var det også klasse over.

Roet ned
Siden roet ensemblet ned, Alf Knutsen tok fram trekkspillet og Sten Even Holstad var solist på «En natt i Jerusalem» før Karoline Johansen framførte «Gla i dæ» og Einar Roan tråkka til med en rocka versjon av «Bare ikke nordover» og Kristin Markås Mellingen lot sin soulstemme ikle seg «Drøm».

Deretter var det tid for Fagervik-komposisjoner som kanskje bare vante korsangere kjenner til.

De to sangene «Pax» og «Lux» har tekster på latin og er arrangert for kor. De er ofte en del av julerepertoaret til norske kor, og hører absolutt med når man skal vise bredden i Fagerviks produksjon, selv om konserten arrangeres midt på sommeren.

Siden fulgte kveldens største publikumsfrieri; «Herøysangen».

Den er komponert av den lokale komponisten Reidar Moursund og har tekst av Hans Inge Fagervik.

Frelsesarmeen
Så var det tid for å sette ordentlig bedehusstemning, med D-dur og A7 og gitarer holdt på strak arm. For avholdsbevegelsens møtelokale og bedehuset «Valhall» på Seløy var stedet hvor Fagervik fikk sin første og kanskje største musikalske påvirkning.

Rolf Jørgensen fikk æren av å være solist på den kjente frelsesarmesangen «O Store Gud». Når man klarer et slikt solistoppdrag helt uten ironisk distanse gjør det noe med publikum. Og det var nettopp det Jørgensen klarte. Man kunne ikke annet enn å bli glad av å høre på.

Og dermed var også stemningen satt for Seløys svar på Knoll og Tott. Ordfører Arnt Frode Jensen trådte fram fra bassrekka i koret og entret scenen sammen med hedersgjesten selv.

- Vi var bestevenner gjennom hele barndommen, fortalte Fagervik, og det tøffeste vi visste var når Frelsesarmeen var på Valhall. Sammen framførte de to barndomsvennene «Give me That», tostemt nærmest, som The Everly Brothers.

De overlot scenen til Cecilie Skagen og Kristin Markås Mellingen som skapte Halleluja-stemning med store soul-stemmer og «O Happy Day».

Farvel
Så var det igjen tid for å roe ned. Sten Even Holstad var solist på vakre «Farvel» som Fagervik skrev til sin mor Mary.

Fagervik selv var kanskje den mest samlede personen i hele lokalet da han rett etterpå gikk fram til mikrofonen og stemte i nok et farvel. Til Marita denne gangen.

Sangen han skrev til filmen «Marita», som mange i publikum hørte første gang da de i samme aula ble vist filmen som skolekino, i narkotika- og rusforebyggingens navn.

Sangen som Rune Rudberg senere har grumset til og gjort til en landeplage. Godt å høre Fagervik ta den tilbake og viste hvem sin sang det egentlig er.

- Sterkt
- Det er sterkt å synge de to aller mest følsomme sangene mine her, sa Fagervik.

- Men det er med en ekstra klump i halsen jeg jeg skal prøve å synge den neste. Den er tilegnet en kamerat av meg som fikk Alzheimer da han bare var 55 år. Det er en kjærlighetssang som handler om å ta vare på hverandre; «For et liv».

Siden inviterte Fagervik kona si, Merete Haslund til å synge sammen med ham på «Der kjærligheta bor» før han framførte sin egen hyllest til landsdelen han kommer fra «Til Helgeland».

Konserten ble avsluttet med «Tomas sang».

- Denne sangen har jeg som organist innført i Fjellhamar menighet hver 1. påskedag. Mange har fortalt meg at denne sangen er en viktig grunn til at de kommer denne dagen, fortalte initiativtaker Alf Knutsen, før han la til:

- Og nå er det fullt i Fjellhamar kirke hver 1. påskedag

Og komponisten sjøl fikk være forsanger mens kor, orkester, og hele salen reiste seg og stemte i «Han lever, han lever, han lever …»

FAKTABOKS

Tributkonsert for Hans Inge Fagervik

Ide og initiativ: Alf Knutsen og Sten Even Holstad

Hvem: Lokalt blandakor med band og solister

Hvor: Herøy skoles aula

Når: To konserter torsdag 25. juni 2015

Publikum: Til sammen ca 400

Musikere: Alf Knutsen (tangenter), Sten Even Holstad (gitar), John Børge Askeland (bass), Ole Martin Thorseth (trommer), Maria Holstad (vibrafon), Stine Holstad (fiolin).

Solister: Svein Ove Pettersen, Frid Arny Holstad, Vilde Paulsen, Einar Roan, Sten Even Holstad, Karoline Johansen, Kristin Markås Mellingen, Cecilie Skagen, Rolf Jørgensen, Arnt Frode Jensen, Hans Inge Fagervik, Merete Haslund.

Lyd og Lys: Artistservice

Tekst og bilder: Trine M. Albrigtsen