Husvær feiret ”ny” rute

rutefest_rita_med_mannskapet
- Hurtigbåten er selve livsnerven for oss her ute. Derfor er det all mulig grunn til å feire at vi har fått tilbake en rute som fungerer for oss, sa Rita Jenssen da hun og hele Husvær hyllet mannskapet på "Thorolf Kveldulfsøn" fredag kveld.
Fredag kveld gjorde hurtigbåten ”Thorolf Kveldulfsøn” et ekstra anløp på Havnomaden, hvor det kunne se ut som om ”hele” Husvær var på plass.
 
Tre driftige kvinner – Rita Jenssen, Oddrunn Dahlheim og Inge Skauen – har stått fremst i kampen for å få endret hurtigbåtruta som ble innført ved skolestart.
 
Som kjent gikk Nordland Fylkeskommune tilbake til ruta for 2007/2008 fra og med 14. september.
 
I løpet av høsten skal fylkeskommunen, trafikkselskapet og kommunene sette seg ned for å finne et bedre ruteopplegg.
 
Tid for å feire
Men for befolkningen og næringslivet i sørøyene var tiden kommet for å feire.
 
- Det var viktig å samle folk og vise at vi er fornøyde. Vi fortjener en liten høytidelighet og feire oss selv.
 
Vi har stått på for å få en bedre rute, sier de tre sterke kvinnene som har stått i spissen for kampen for bedre ruter, Rita Jenssen, Oddrunn Dahlheim og Inge Skauen.
 
Da hurtigbåten la til ved Havnomaden fredag kveld ble styrmann Tom Rune Johansen og skipper Kjell Andersen hentet fra styrhus og inn i lokalene til Havnomaden.
 
Her var store deler av Husvær samlet til kaffe og brus (spandert av Havnomaden) og gode kaker (bakt av bygdefolket).
 
Hyllest til ”Thorolf”
Her leste Rita Jenssen en hyllest til ”Thorolf Kveldulfsøn” som Inge Skauen hadde forfattet.
(se nederst)
 
Deretter ble skipper og styrmann overrakt prologen i tillegg til et bilde. Og siden mannskapet ikke kunne ta seg tid til å drikke kaffe:
 
Skipper Andersen og styrmann Johansen fikk med seg et kakefat som de kunne kose seg med utover kvelden om bord.
 
Til Herøyfjerdingen presiserer ”Rutefest-komitéen” hvor viktig hurtigbåten er for øysamfunnet:
 
- ”Thorolf” er selve livsnerven som knytter oss til resten av samfunnet. Selv om vi har fått ferjeanløp vil det ta 30 år før alle har bil og kan benytte den.
 
Og veiene er ikke laget for biler, og det er jo heller ikke anlagt parkeringsplasser for biler foran husene, sier de tre kvinnene mens gruppa Øyerts underholder de fullsatte salene i Havnomaden.
 
Mistet Vega
Da høstruta ble innført ved skolestart mistet Husvær anløpet på søndager. Og ved at forbindelsen til Vega falt bort, mistet Husvær mye av turisttrafikken.
 
- Det var merkbart mindre folk som reiste med båten etter at Vega falt bort, sier kvinnene og legger til:
 
- Vi har aldri krevd noe, bare å få beholde den ruta vi hadde. Det er greit at andre skal ha et bra rutetilbud, men ikke på bekostning av oss, sier de.
 
Men fredag var det tid for feiring. Her er hyllesten til ”Thorolf”.
 
Til Thorolf Kveldulfsøn:
 
Vi takker deg for din trofasthet, din stabilitet og din evne til å yte service. Vi takker deg for din styrke og ”gå-på-mot” som sikrer oss en trygg reise.
 
Vi takker deg, for du er livsnerven for vårt lokalsamfunn og vår mulighet for kontakt med omverdenen.
 
Vi takker deg for at du viser oss Helgelands flotte natur. Du tar oss gjennom trange sund, over åpent hav, i stor og stille. Vinter som vår. Flo som fjære. Regn som sol.
 
Vi takker deg for at du bringer oss på jobb, på skole, til byen. Du sørger for at vi kommer oss til sykehus, tannlege og frisør. Og du gir oss mulighet for å komme videre ut i verden på ferieturer og familiebesøk.
 
Vi takker deg for at du bringer oss varer fra fjern og nær. Mat til butikken og aviser med nytt. Alt kan ordnes og bringes til kai.
 
Vi takker deg fordi du er en kjærkommen møteplass for øyfolket på tvers av kommunegrensene. Du er samlingspunktet for fastboende og turister, pendlere, øyhoppere og skole-elever.
 
Vi takker mannskapet om bord, som alltid er like blide og hyggelige. Vi takker for at vi blir passet på og noen ganger vekket fra en blund.
 
Vi takker dere for at vi kan ringe Thorolf og bli hentet på kaien. Og vi takker dere for koselige hilsener når dere farer forbi. Vi takker dere for omtenksomhet overfor øvrige trafikkanter på vannet.
 
Med håpet om at vi i mange år framover kan beholde ”gammelruta”.
 
Thorolf lenge leve!
 
Hilsen øyfolket på Husvær 18. september 2009.
rutefest_rita_med_mannskapet
Hele Husvær feiret "ny" rute og overrakte gaver og kake til styrmann Tom Rune Johansen (t.v.) og skipper Kjell Andersen.
rutefest_frammoette
Bordene i Havnomadens lokaler var fyllt opp med folk.
rutefest_paa_kaia
Thorolf Kveldulfsøn blir tatt imot ved anløp Havnomaden.
rutefest_gave
Rita Jenssen leste hyllesten til Thorolf og overrakte hyllesten, et bilde og kaker til styrmann og skipper på hurtigbåten.
rutefest_kakebord
Havnomaden spanderte kaffe og brus, mens bygdefolket hadde bidratt med kaker til rutefesten.
rutefest_de_tre_kvinnene
Oddrunn Skogsholmen Dahlheim (f.v.), Rita Jenssen og Inge Skauen utgjorde "rutefest-komitéen".
rutefest_oeyerts
Ungdomsgruppa The Øyerts spilte og underholdt de mange frammøtte med blant annet sangen "Til Helgeland".

Annonser