- Da jeg i 1972, sammen med Øystein P. Færø, kjørte til Hitra for å fritte brødrene Grøntvedt ut om deres kunnskap om oppdrett, var det antakelig ikke flere andre som drev med dette.

Tidlig ute Så Herøy var veldig tidlig ute i oppdrettssammenheng, sier Ragnar Sjåvik til Herøyfjerdingen.

Når han i ettermiddag skal holde foredrag på Augustbryggo, skal det handle om de første årene for den etter hvert så store oppdrettsnæringa i Herøy.

Lite kunnskap i starten På den tiden var det svært lite kunnskap om emnet.

- Jeg hadde ofte besøk av forskere på området. Forskere og oppdrettere jobbet tett sammen i starten. For det var omtrent ingen kunnskap og erfaring å bygge på.

Glem oppdrett i nord Langt ut på 1970-talet ble fra forskerhold hevdet at man bare måtte glemme oppdrett nord for Vesterålen.

Til det var det for kaldt for at oppdrett av laks skulle bli økonomisk lønnsomt, ble det sagt, sier oppdrettspioneren.

Enkle forhold  Han minnes at det i starten var enkle forhold og enkelt utstyr som var i bruk i forhold til i dag.

- Men slik er det med alt i starten. Den første laksen i Herøy ble satt ut i 1973, sier Sjåvik videre.

Høsten 1972 deltok han på det første kurset som ble avholdt i Nord-Norge om oppdrett av laks.

Første konsesjoner Her deltok han sammen med Øystein P. Færøy og Olav Olsen.

Sistnevnte skulle litt senere ble innehaver av en av de tre første konsesjonene i Herøy, sammen med Kåre Karlsen og andelslaget Herøy Lakseoppdrett.

Hør historien i dag Resten er historie, og noe av denne historien og hvordan gründerne tenkte og jobbet i begynnelsen, det får du høre klokken 18 på Augustbryggo i ettermiddag.

Det bør bli meget spennende å få med seg.