Rådmannens innstilling til saken er slik:

1. Høydebasseng Langåsen bygges ut som tidligere vedtatt og tilrettelegges for utbygging av utsiktspunkt og arena for kulturaktiviteter som beskrevet i alternativ 2.

2. Det søkes samarbeid med «Ut i øyan» for realisering av prosjektet.

Bakgrunn
Kommunestyret vedtok 19. mars 2013 at det skal etableres et nytt høydebasseng med en kapasitet på ca 2000 m3 på Langåsen. Utbyggingen har en kostnadsramme på 9.160.000 kr (inkl. mva) som finansieres med tilskudd og låneopptak.

Nordland fylkeskommune har i den forbindelse innvilget 2 millioner kroner i tilskudd til nytt høydebasseng som har en varighet til 31. desember 2015 og det er derfor viktig at man har byggestart til våren.

Samtidig er det utarbeidet et prospekt «Ut i øyan» der "Høydebasseng Langåsen" utvikles som et utsiktspunkt og en arena for kulturaktiviteter. Med bakgrunn i dette har Tegneverket Arkitekter utarbeidet to skisseprosjekt der man benytter det nye høydebassenget som en del av strukturen i «Ut i øyan» prosjektet. Begge alternativene benytter det nye høydebassenget som en kjerne der utsiktspunkt og scene for arrangementer snor seg rundt bassenget.

Det nye høydebassenget er planlagt plassert nord-øst for eksisterende høydebasseng. Toppen av bassenget (vannspeilet) må ha samme høyde i begge bassenger. Fra utsiktspunkt i alternativ 2 vil man derfor se over dagens basseng og ha god utsikt i alle himmelretninger.

Fra utsiktspunktene vil man se alle kjente fjellformasjoner i nærheten. De samme formasjonene vil framstå som utsparinger i veggene på utsiktspunktet.

Kostnader
I saksframlegget står det at det forutsettes at høydebassenget skal bygges med en diameter på 20 meter i glassfiber. Bassenget skal ha en tiltalende utvendig kledning, nødvendige tekniske fasiliteter og det må bygges et ventilhus/teknisk rom. Dette utgjør om lag 2,8 mill. uavhengig om man bygger utsiktspunktet, og er innarbeidet i kostnadsoverslagene som følger som vedlegg. Dette er allerede innarbeidet i kostnadskalkylen for høydebassenget.

All nødvendig infrastruktur som adkomstvei (traktorvei), strøm, tele/fiber og vann må føres fram til høydebassenget i forbindelse med vannverksutbyggingen. Yttervegg basseng vil også danne indre vegg utsiktspunkt. Dette må imidlertid tas med når veggen bygges. Prosjektene vil delvis også ha et felles fundament. Det er derfor betydelige besparelser i å bygge høydebasseng og utsiktspunkt samtidig.

Her er kostnadsoverslaget for alternativ 2:

Kostnadsoverslag (Norconsult)

5.672.493 kr

Andel høydebasseng

2.800.000 kr

Andel «Ut i øyan»

2.872.493 kr

Finansiering
Kostnadsøkningen som følger av utbygging av dette prosjektet kan ikke finansieres som en del av vannverksutbyggingen. Prosjektet må derfor finansieres på annen måte.

Det vil være naturlig å legge prosjektet til «Ut i øyan» som kan søke støtte fra både offentlige tilskuddsordninger og fra næringslivet. Finansiering og drift av anlegget vil dermed bli lagt til «Ut i øyan».

Dersom Herøy kommune skal finansiere eller forskuttere prosjektet, må det finansieres med lån på henholdsvis 1,6 mill. og 2,9 mill. avhengig av hvilket alternativ man velger.

Les mer om denne saken og andre saker som skal behandles på formannskapsmøtet 27. januar på Herøy kommunes hjemmeside
Trykk her