- Alsten er et vrak av en ferje. Et hån mot Herøys befolkning. Da vi fikk den ”nye” ferja ”Vefsna” ble den jammen hentet fra samme vrakhaugen.
 
Et hånd mot folk
Noen må stilles til ansvar for det hånet som blir gjort mot befolkningen, tordnet Steinar Furu (Ap) fra talerstolen.
 
Kjell Inge Jakobsen (Frp) tok opp prioriteringen av andre anløp på suppleringsruta.
 
- Hvem har innført denne prioriterings-ordningen? Det fører til at man kan bli stående over både en og to turer før man kommer seg heim.
 
Suppleringsruten skulle gå kun mellom Søvik og Herøy. Men det skjer ikke, uttalte Jakobsen.
 
Store mørketall
Ordfører Arnt Frode Jensen uttalte at disse forholdene, i tillegg til at suppleringsferja stadig blir tatt ut, har vært tatt opp med Statens veivesen.
 
- Men vi får ikke svar. Det er ikke til å godta at det alltid er i vårt samband det skal plukkes en ferje.
 
Første halvdel av 2009 er det registrert mellom 700 – 800 biler som har blitt stående igjen på sambandet, mot 70 – 80 biler på Bjørn.
 
Men her er det store tall som er skjult. Både jeg og flere med hiver oss rundt og kjører til Sandnessjøen når vi blir stående igjen for å komme oss med ferja til Dønna.
 
Dette blir aldri registrert noe sted, og kanskje er det egentlige tallet dobbelt så høyt, sa ordføreren og mente at man framover må jobbe både med å få på plass en skikkelig anbudsgrunnlag når ferjesambandene skal ut på anbud og bedre ferjemateriell.
 
Uttalelse
Kommunestyret vedtok enstemmig følgende uttalelse:
 
Herøy kommune kan ikke akseptere de ustabile forholdene i ferjesambandet Søvik – Austbø – Herøy – Brasøy.
 
De ustabile forholdene i sambandet Søvik – Austbø – Herøy – Brasøy ved at man stadig tar ut suppleringsferjen for å betjene andre samband, fører til store problemer for næringslivet og de øvrige reisende.
 
Dette sambandet er blitt det viktigste for næringslivet og trafikken er så stor at det stadig står biler igjen selv når suppleringsferjen er i drift.
 
Stadige bortfall av suppleringen fører til flere timers forsinkelse for sårbare og verdifulle ferskvarer med fare for verditap.
 
De stadige endringene fører til manglende tillit til sambandet, som igjen setter både bosetting og viktige næringsetableringer i fare.
 
Herøy kommunestyre kan ikke akseptere at suppleringsferjen i sambandet benyttes som reserveferje i andre samband.
 
Kommunestyret krever at Statens veivesen/Veolia tilrettelegger med nødvendig reservekapasitet slik at en unngår å ta ut ferjer som er i drift i samband med stor trafikk.