Pride-markeringen startet fredag 23. juni med at alle gikk gjennom kirka der organist Graeme Stevenson satt ved orgelet og spilte flott musikk. Toget gikk deretter mot Herøy omsorgssenter der leder Tora Skagen i barne- og ungdomsrådet sammen med nestleder Nila Lorvik holdt appell. Under kulturkvelden ble samme appell holdt i Herøyhallen. Det dårlige været får nok ta noe av skylden for at oppmøtet ikke ble større, men ungdommene i barne- og ungdomsrådet var nok spesielt skuffet over at nesten ingen politikere tok seg bryet med å stille i historiens første pride-markering i Herøy.

Her er den flotte appellen som ble framført av Tora og Nila.

Kjære alle sammen
I dag har det skjedd noe historisk. Det har for første gang blitt arrangert pride-tog i Herøy kommune. Pride synliggjør grupper som bryter med normer for kjønn og seksualitet. Pride markerer samhold, solidaritet, respekt og toleranse. Retten til å kunne leve ut sin identitet fritt er særlig viktig. Vi marker for at de som nå kanskje står litt utenfor i samfunnet skal bli sett på som likeverdige. For det er de absolutt. Men vi tror vi har en lang vei å gå for å komme dit. Fortsatt må vi feire pride, markere pride og vise at vi står sammen om retten til frihet.

I 64 land i verden i dag er det kriminelt å være homofil. I disse landene bor det 1,7 milliarder mennesker. 1,7 milliarder mennesker som må leve med at det er forbudt å elske en av samme kjønn. I enkelte av disse landene, f.eks Gambia, Sierra Leone, Sudan, Zambia, Guyana, Bangladesh er det livsstid i fengsel for å være homofil.

I andre land som Saudi- Arabia, Pakistan, Iran, Jemen og De forente arabiske emirater er det dødsstraff. Man risikerer altså å bli drept fordi man elsker noen av samme kjønn. Det er grusomt.

Noe vi også vil nevne er det som i mai 2023 skjedde i Uganda. Tidligere har landet hatt livsstid i fengsel som straff for homofile forhold. Men etter lovendringen i mai har de altså gått fra livstid i fengsel- til mulig dødsstraff. Det er ufattelig brutalt. Og helt sprøtt at slike ting kan hende i 2023.

Jeg synes også  vi må nevne skytingen i Oslo 25. juni 2022. En hjerteskjærende episode som påvirket mange menneskers liv.. I vårt fredfulle, trygge land ble 2 mennesker drept og mange skadd etter skyting mot to utesteder. Gjerningsmannen syntes altså at det var så ubegripelig galt at mennesker som ikke var heterofile hygget seg sammen, at han bestemte seg for å skade og drepe dem. Det slike hendelser gjør med et trygt land som Norge, er å skape frykt og skam. Skjeve blir nødt til forholde seg til at de kan bli skadet og i verste fall drept på grunn av legningen sin.

Derfor er det så utrolig viktig at man fortsetter å sette fokus og oppmerksomhet rundt pride. Slik at vi alle kan leve sammen i trygghet uten å føle et behov for å kikke oss over skulderen. Vi må fortsette å kjempe knallhardt for likestilling, toleranse og respekt. Takk for oss!