Anders Thoresen har åpenbart hatt en stor teknisk begavelse i og med at han ble kommunens første motoragent allerede i 1909. Han sto bak et driftig verksted og motorforetning på ”Sundø på Seløen”. Det var mest sannsynlig han som også fikk montert den første petroleumsmotoren av merke ”Norrøna” til fiskeskøyta til Petter Johnsen i Seløya.

Salget av ”Norrønna” gikk vist ikke så bra og Anders prøvde seg på flere motormerker og reklamerte ivrig for både ”Romsdal”, ”Grei” og et parti motorer fra Amerika, mens sønnen Theodor Thoresen fikk agentur for ”Finøy” fra Finnøya utenfor Molde.

Drivstoffmangel under første verdenskrig, konkurranse med mange lokale agenturer, stadige tekniske forbedringer, samt prisfall på fisk og mindre etterspørsel etter motorer kan ha ført til at Anders Thoresen bestemte seg for å utvikle egen motor. Dermed ble produksjon av Solli motoren satt i gang noen år etter at han etablerte seg på Solli i 1919, på tomta til den tidligere ”Herø Dampmeieri” og hermetikkfabrikk..

Resultatet ble at det bare ble ferdigstilt fire eller fem motorer, men som etter sigende hadde en del viktige tekniske nyvinninger.

Motoren som kommer til Herøy i helga har en noe spesiell historie. Den ble solgt til to brødre fra Skålvær. Etter at de gikk bort ble motoren flyttet til Sandnessjøen der Frode Kletting, motorentusiast fra Tverlandet fikk tak i den.

Etter mye møysommelig og oppfinnsom arbeid er motoren nå ”vekket til livet”, som dette opptaket på YouTube viser http://www.youtube.com/watch?v=retWG2g4Bqc.

Frode Kletting har fått opplyst av tidligere eier at denne motoren aldri var ombord i en fiskebåt og gikk bare en eneste dag - for innkjøring. Brødrene fra Skålvær bestilte motoren i 1939 og ventet lenge på levering av motoren. Til slutt hentet de emnene til motor i 1942 og prøvde selv å sette det sammen.

Det gikk visst ikke så bra, men til gjengjeld har vi nå et nærmest inntakt klenodium som vil sende godlyder fra kaia på Bygdesamlingen på lørdag og søndag sammen med fire andre gamle båtmotorer.

Mye spennende på bygdetunet
I tillegg skjer det mye på bygdetunet. Herøydagskunstner Anne Hjelt har kunstutstilling i fjøsen, det blir salg av kaffe og vafler og Eva Narten Høberg skal holde foredraget ”Torsken, fiskebonden og paven”. Det blir hesteridning med hester fra Morskogen gård - Hestesenter og speiderne bygger leir og viser frem speiderkarusell En gammel nordlandsbåt skal også frem i lyset. Båtdemonstrasjonen sponses av Herøy Slip & Plastservice og Helgeland Museum.

Kilder: Kåre Hansen "Øyfolket"