Det skal reises et Petter Dass-monument i Helgelands skjærgård og politikerne var enige om at Herøy kommune tar eierskap til prosjektet «Petter på skjæret» og setter i gang arbeidet med å få organisert et hovedprosjekt. Til å jobbe med hovedprosjektet settes det ned en prosjektgruppe besående av Alf Knutsen, Henrik Dagfinrud, ordfører Elbjørg Larsen, representant fra næringslivet og en fra administrasjonen. Prosjektgruppen rapporterer til formannskapet og det settes av kr. 100.000.- til prosjektet.

Monumentet vil stå midt i elementene, rett i front for Helgelands mest ikoniske landemerke Syv Søstre. Monumentet blir 10 meter høyt og støpes i bronse. Kunstverket skal lages av kunstneren Frode Mikal Lillesund og er inspirert av Gustav Vigelands utkast til Petter Dass fra 1906.

I tett dialog med Bodø2024
Kostnadene for monumentet er estimert til 6,4 millioner kroner og vil bli finansiert av private og offentlige midler. Monumentet planlegges avduket i 2024. Prosjektet eies nå av Herøy kommune og skal utvikles i tett dialog med Bodø2024

I dag møttes initiativtaker Alf Knutsen, ordfører i Herøy Elbjørg Larsen og Bodøs ordfører Ida Pinnerud på Bodø rådhus.

- Jeg ser for meg Petter i «søvæst» og «snyfokk», mens bølgene når ham til anklene, sier initiativtaker Alf Knutsen.

- Jeg er utrolig stolt av å være ordfører i en kommune som står som eier av dette unike prosjektet. Dette blir et landemerke, sier ordfører Elbjørg Larsen i Herøy kommune.

Passer flott inn i kulturhovedstadsåret
- Det er kjempeflott at Herøy kommune allerede nå har funnet «sitt» kulturhovedstadsprosjektet i «Petter på Skjæret». Det er et prosjekt som passer flott inn i kulturhovedstadsåret, særlig fordi Petter Dass er omtalt i søknaden og har en helt spesiell historisk kulturell posisjon i Norge. 

- Jeg er imponert over hvordan ordfører Elbjørg Larsen og formannskapet i Herøy har grepet muligheten, og det er så flott å se at 2024 nå tar form i kommuner i Nordland. Dette tror jeg vil kunne inspirere flere kommuner, sier ordfører i Bodø kommune, Ida Pinnerød.

Prosjektet «Petter på skjæret» har som mål å få realisert et monument inspirert av Gustav Vigelands versjon av Petter Dass i kamp med draugen, midt i elementene, rett i front av Helgelands ikoniske landemerke «De Syv Søstre».

Tanken er at dette skal bidra til både et positivt omdømme for regionen, og til å bli en større kulturell attraksjon på Helgelandskysten. Forprosjektet har ledet fram til et utkast, til et monument utformet av kunstner Frode Lillesund, med en anbefalt plassering på Svartskjæret i Alstenfjorden.

Bodø2024
I slutten av august besluttet EU at Bodø skal være Europeisk kulturhovedstad i 2024. I søknaden legger Bodø opp til et budsjett på cirka 300 millioner kroner. 100 millioner skal hentes fra kommune og fylket. Næringslivet skal spytte i 100 millioner, og så er planen at staten skal ta resten.