Dette er et treårig prosjekt, hvor Kommunal- og regionaldepartementet har satt av 20 millioner kroner til ordninga i år.

Husbanken har ansvar for koordinering.

Forventninger om mer  Avdelingsdirektør Adelheid Kristiansen hos Husbanken har forventninger om at samme sum vil komme også de to neste årene.

- Det er jo flott at Herøy kommune har tatt grep og sett behovet for boliger og virkelig gjort noe.

Kan bidra med kunnskap Og med den kunnskapen Herøy har vil kommunen ha mye å bidra med inn i prosjektet, sier Adelheid Kristiansen videre til Herøyfjerdingen.

Dermed kan det ligge 60 millioner kroner i tilskudd i prosjektet, som kan gi rundt 45 nye boliger i de tre nordlandskommunene, mener Kristiansen.

12 av 82 kommuner 82 kommuner søkte seg med. 12 har fått plass, tre av dem er i Nordland. Det er Gildeskål, Sørfold og Herøy.

De som får være med er valgt på grunn av at de har planlagt eller satt i gang gode tiltak som skal bidra til økt boligetablering i sin kommune. Det er viktig at prosjektene har nasjonal overføringsverdi.

Må bidra med kunnskap I løpet av de tre årene prosjektet varer får deltakerkommunene tilgang på tilskuddsmidlene som bevilges, men må bidra med kunnskapsdeling i forhold til hvordan nye boliger kan etableres i små, usikre boligmarkeder.

- Det har vært krevende å plukke ut de beste av de 82 kommunene som søkte. At hele 82 kommuner søkte om å få bli med i satsinga, viser at ”Boligetablering i distriktene” både er et attraktivt og viktig tiltak, sier Kommunal- og Regionalminister Liv Signe Navarsete i en pressemelding.

Må komme med prosjekter Avdelingsdirektør Adelheid Kristiansen sier at prosjektet er lagt opp slik at kommunene ikke straks får tilskudd.

De må istedet selv raskt må komme opp med prosjekter som kan gi tilskudd.

Tester virkemiddelet - Det er viktig at Herøy kommune kommer opp med prosjekter fortest mulig. Statsråden vil på denne måten teste ut dette virkemiddelet for økt boligetablering.

Tilskuddet kan bety litt og genere videre utvikling. Men det er viktig å legge merke til at Herøy er valgt ut av 22 kommuner i vårt fylke til å være med i prosjektet.

Våger å ta grep Det arbeidet som er gjort er viktig og ikke minst det engasjementet som man ser i Herøy.

Det er ikke bare pengene som betyr noe, men at man faktisk våger å ta grep, avslutter Adelheid Kristiansen.

Ordfører Arnt Frode Jensen sier at kommunen har gode planer.

Har prosjekter å satse på - Vi har et par prosjekter vi vil satse på, blant annet å klargjøre tomter for ungdommer og vanskeligstilte.

Og vi ønsker å bygge flere nye eldreboliger og omgjøre de eksisterende eldreboligene til andre, sier en glad herøyordfører.

Foto: Stina Sønvisen/Husbanken