Da Helgeland Arbeiderblad i dag brukte tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) for 2005 hvor Herøy kommune kommer på bunn, begynte politisk og administrativ ledelse å se på fakta.

Det er spesielt to forhold som gjør at SSB rangerer Herøy kommune blant landets dårligste likestillingskommuner.

- Dårlig kvinneandel i politiske utvalg og kommunestyre - Liten andel av ungene er i barnehage.

Få kvinner i kommunestyret Ordfører Arnt Frode Jensen innrømmer at kvinneandelen i kommunestyret er lav. Hans eget parti (Ap) står omtrent for hele "kvinnedelen" av kommunestyret. I tillegg har Senterpartiet en kvinne med.

Verken Høyre, Fremskrittspartiet eller SV har kvinner med i kommunestyret. Men dette er det i stor grad velgerne som bestemmer. De politiske partiene har imidlertid anledning til å sette kvinner høyere opp på sine lister, og samtidig kumulere disse.

Derimot er ikke det andre punktet, det som gjelder barnehagebruken, riktig. For SSB bruker gamle tall i sine beregninger.

Konstituert Oppvekst- og Kultursjef Geir Berglund sier at kontantstøtten traff Herøy rimelig hardt i 2001. En uforholdsmessig stor del av familiene med småbarn valgte å ta ut kontantstøtten, i stedet for å ha ungene i barnehage.

Når bare en liten andel av barna er i barnehagen, blir det tolket som om at ungene er hjemme og det er lite likestillingsfremmende.

Fra 46 til 88 prosent Men fra 2005 til 2006 skjer en voldsom endring i bruken av barnehagene i Herøy.

- Bruken av barnehage blant barn i "kontantstøtte-alder" har eksplodert hos oss. Fra at 46 prosent av ungene i denne alderen var i barnehage i 2005, viser tallene for 2006 at hele 88 prosent er i barnehage, er gladmeldingen fra Geir Berglund.

Alle får barnehageplass I tillegg kan det nevnes at alle som søker ungene inn i barnehage i Herøy får plass. Dermed har ikke foreldrene hatt behov for å søke om plass ved hovedinntaket. De har derimot søkt når behovet for barnehageplass var der.

- De som søkte om barnehageplass i perioden mellom januar og mai 2005 kommer ikke med i tallene til SSB. Kommunene rapporterer inn sine tall 15. desember hvert år. Dermed er SSB sine tall fra 15. desember 2004, avslutter konstituert Oppvekst- og Kultursjef Geir Berglund.