Tirsdag denne uka publiserte Folkehelseinstituttet såkalte folkehelseprofiler for kommunene i landet.

Folkehelseloven Hvordan er helsetilstanden hos innbyggerne kommunen? Hva bør kommunen gjøre for å forbedre den?

Disse to spørsmålene fikk kommunene ansvar for å finne svar på da den nye Folkehelseloven trådte i kraft fra 1. januar i år.

All statistikk er basert på kommunegrenser i 2011.

Hovedtrekk Du kan selv fordype deg i materialet til Herøy og Dønna (lenger ned), men i stikkordform nevner vi noen av hovedtrekkene i Herøy kommunes folkehelseprofil.

Om befolkningen - Det har vært befolkningsvekst i kommunen i 2010. - Kommunen har en høyere andel eldre over 80 år enn landsgjennomsnittet.

Levekår - Andelen med grunnskole som høyeste utdanning er ikke entydig forskjellig fra landsgjennomsnittet. - Andelen personer i husholdninger med lav inntekt er høyere enn i landet forøvrig. - Andel uføretrygdede under 45 år er høyere enn i landet forøvrig.

Skole - Ungdom trives dårligere på skolen enn det som er vanlig ellers i landet, vurdert etter trivsel hos 10.-klassinger. - Færre fullfører videregående skole enn det som er vanlig i landet for øvrig.

Helse og sykdom - Færre personer bruker legemidler mot psykiske lidelser, som blant annet angst og depresjon, sammenlignet med resten av landet.

- KOLS og astma hos voksne ser ut til å være mindre utbredt enn ellers i landet, basert på bruk av legemidler (45-74 år).

Begge disse to siste punktene gjelder også for Dønna.

Folkehelsebarometer Du finner i folkehelseprofilen under også et folkehelsebarometer, og her ser vi at Herøy er bedre enn landet for øvrig på to områder. Dette er antall med psykiske lidelser (tidligere nevnt) og antall legemiddelbrukere med tanke på KOLS og astma.

På de fleste områder ellers føyer vi oss inn i gjennomsnittet for fylket.

Temaområdene Statistikkbanken til Folkehelseinstituttet inneholder data på de samme temaområdene som folkehelseprofilene – beskrivelse av befolkning og levekår, miljø, skole, levevaner, helse og sykdom.

Profilene bygger på data fra statistikkbanken.

Data er hentet fra flere helseregistre, Statistisk sentralbyrå og Utdanningsdirektoratet.

Herøys folkehelseprofil (trykk)

Dønnas folkehelseprofil (trykk)

Vil du lese mer om folkehelseprofiler på nettsiden til Folkehelseinstituttet, kan du trykke HER.