Besøket var en del av et samarbeidsprosjekt som går over to år. Folkebiblioteket i den lille polske byen Proszowice helt sør i Polen, i regionen Lillepolen, står bak prosjektet, som har fått støtte av EØS-midler. I alt 12 samarbeidsprosjekter fikk støtte i denne tildelingsrunden.

Ungdom fra Proszowice og nabokommunene var i mars i Bindal, og deltok på maleverksted i regi av Peacepainting. Neste år er det planlagt nytt besøk i Norge, og turen går da trolig til Herøy, der billedkunster Tone Toft på Brasøy er Peacepaintings lokale medarbeider.

Formålet med samarbeidsprosjekt er sammensatt. Polsk ungdom i småbyer utenfor Krakow skal få innføring i polsk kulturhistorie og forskjellige kunstarter. Hver tur har sine tema. I Bindal var det fokus på maling. På turen til Norge var polakkene også innom Munch-museet i Oslo. På turen til Polen i september reiste de norske og polske ungdommene til Zakopane, der de fikk se folkekunst, arkitektur og fikk prøve seg på å male på tekstil og på glass. Seinere vil litteratur være tema. Like viktig som det faglige innholdet er at norsk og polsk ungdom møtes og blir kjent.

Peacepainting er en virksomhet basert i Bindal der barn og unge fra forskjellige kulturer møtes og maler. Catrine Gangstø startet Peacepainting for 7 år siden.

Herøyjenter
Liv Marit Pettersen og Anne Berit Reinertsen Iversen fra Herøy ble invitert med på turen, sammen med 11 ungdommer fra Bindal og fire reiseledere.

Den første delen av turen var lagt til Zakopane, med mest vekt på folkekunst. De siste dagene var lagt til Proszowice, og siste dagen var det byvandring i den gamle kulturbyen Krakow.

Tirsdag 23. september
Ankomst Balice lufthavn ved Krakow, der vi ble møtt av polske elever, og de ansvarlige for prosjektet: Iza Krzywkowska, lærer og Katarzyna Wawrzeń, biblioteksjef i Proszowice. Vi reiste sammen til Biały Dunajec, en liten landsby rett nord for Zakopane. Overnatting på pensjonat og noen i private hjem.

Onsdag 24. september
Forberede workshops i skolen i Biały Dunajec. Foredrag om folkekunst fra høylandet (Podhale og Gorale). Ireneusz Wrzesień, direktør for Zakopane School of Arts (Ligger på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=0PkTvBaRhQc) Møte med ordfører. Maling på tekstil og på glass. Oppvisning av dansegruppa «Białodunajcanie" Om kvelden tur inn til Zakopane med en kort omvisning.

Torsdag 25. september
Omvisning i Zakopane. Innom den gamle kirkegården og så på skikken med å utsmykke gravsteder med skulpturer. Besøk på Zakopane School of Arts og Villa Koliba, et museum som viser byggeskikk. Vi tok taubanen opp i Gubałówka-fjellet, med god utsikt sørover mot Tatrafjellene. Vi besøkte hoppbakken Wielka Krokiew og møtte treneren til den polske hoppstjernen Camil Stoch. Vi besøkte galleriet til kunstneren Władysław Hasior, som bruker sterke virkemidler. Om kvelden forlot vi Zakopane og reiste til Proszowice. Vi fikk kveldsmat i private hjem der vi ble innkvartert resten av tiden.

Fredag 26. september
Møtte på ungdomsskolen i Proszowice, deltok i engelsktime, hadde gym og danset litt norsk folkedans

Besøk på rådhuset, der vi møtte ordfører i kommunen gmina og ordfører i storkommunen powiat. Besøk på folkebiblioteket, som står bak prosjektet. Buss til nabobyen Miechów der vi besøkter et galleri; "U Jaxy" som er delt i to avdelinger, den ene ligger i kjelleren på en kirke. Her møtte vi også en ordfører. Vi reiste tilbake til Proszowice, der de polske ungdommene arrangerte diskotek på skolen.

Lørdag 27. september
Buss til Krakow sammen med prosjektledere. Omvisning i gamlebyen, tid for shopping på Galleri kjøpesenter, besøkte det nye museet som er gravd nedunder torget i Krakow, og som viser byens historie. Retur til til Proszowice.

Les mer om Peacepainting på hjemmesida peacepainting.org

Tekst og bilder: 
Jens Christian Berg
Styremedlem i stiftelsen Peacepainting
Kultur- og informasjonskonsulent i Bindal kommune