På styremøte i Helgeland friluftsråd 11. desember 2023 ble det diskutert hvordan ungdommen kan være med på å påvirke friluftsrådets arbeid for å tilrettelegge og utvikle lokalt friluftsliv.

Styret vedtok at administrasjonen i friluftsrådet i starten av 2024 skal ta kontakt med ungdomsrådene i alle medlemskommunene (Grane, Vefsn, Leirfjord, Alstahaug, Herøy og Dønna). Styret i friluftsrådet ønsker at daglig leder og kommunens egen styrerepresentant skal besøke ungdomsrådet i hver enkelt kommune for å informere om friluftsrådets arbeid, og for å høre hva ungdommen tenker og mener om friluftslivsmulighetene i egen kommune. Målet er at dette skal danne grunnlaget for videre samarbeid med ungdommene, og et av spørsmålene friluftsrådet ønsker svar på er hvordan ungdommen selv kan bidra med innspill til friluftsrådets arbeid.

Sitat fra saksutredningen:
«På forrige styremøte i friluftsrådet ble denne saken diskutert, og man vurderte ulike løsninger for å komme i kontakt med ungdommene i hver kommune. Forslaget styret ønsket skulle videreutvikles var hvordan vi kan komme i dialog med ungdomsrådene i hver kommune.

Ungdomsråd er noe alle kommuner er pålagt å ha (etter kommuneloven 2019), og i alle våre seks medlemskommuner er det pr i dag opprettet ungdomsråd. Ungdomsrådene har noe ulik organisering, og kan internt i kommunen velges for en funksjonstid på inntil 2 år.

For å få bedre innsikt i hva ungdommen tenker og mener om friluftslivsmulighetene i egen kommune, er planen å sende et brev til hvert enkelt ungdomsråd hvor vi tilbyr at daglig leder i friluftsrådet + styrerepresentanten fra egen kommune, kan delta på et møte i ungdomsrådet for å informere, samt lytte til ungdommenes egne innspill.

Hvis et eller flere ungdomsråd er positive til dette, vil det bli utarbeidet en presentasjon bestående av informasjon om friluftsrådet, samt ulike spørsmål til ungdomsrådet. Målet er at dette er noe som kan danne grunnlaget for videre samarbeid med ungdommene. Et av spørsmålene vi ønsker svar på er hvordan ungdommen selv kan bidra med innspill til friluftsrådets arbeid. Daglig leder lager et brev til alle ungdomsrådene. Brevet sendes til kommunene i januar 2024.»