«Nordlyset»
«Nordlyset» er en helt ny sang i instrumental-sjangeren, og sangen kunne stilmessig vært med på gitarplata ”Wherever I Go” som jeg ga ut i 2007, sier Reidar i en pressemelding i forbindelse med utgivelsen.

«Nordlyset» er en låt som står godt på egne bein - men den gis ut 13. mars; da ville min bror Charles som gikk bort sist sommer, ha blitt 60 år, sier Moursund.

Charles Moursund arbeidet med stor glød både som lærer, journalist og i mange år som trener for både bordtennis og fotball til han ble rammet av hjernesvulst og døde sommeren 2014. Charles er også den som lanserte ideen om Herøyfjerdingen i 1993 og drev den alene helt fram til 2012. Først ble den gitt ut som papiravis før den senere ble mer og mer nettavis. Charles var også en meget habil gitarist og var spesielt dyktig innenfor den klassiske stilen.

Sangen «Nordlyset» er dedisert til hans minne.

«To gamle bøddiser møtes igjen»
- «To gamle bøddiser møtes igjen» er en medley av de fire sangene som min far Holger fikk gitt ut på 78-plater, sier Reidar Moursund

- På loftet etter min mor har jeg funnet den gamle Hagstrøm-gitaren og den gamle norskproduserte gitar-forsterkeren av merket Skau. Disse var i sin tid flittig i bruk i familieorkesteret i den Moursundske heim. Jeg har fått disse satt i stand. Sangtittelen spiller på at her møtes disse to gamle bøddisene igjen, Hagstrøm-gitaren og Skau-forsterkeren, sier Reidar.

- Jeg spiller her i en gammel stil, såkalt «trikkinnspilling» som jeg i sin tid hørte på av Robert Normann og Jørgen Ingmann, uten sammenligning for øvrig. Alle gitarspor er spilt på Hagstrøm-gitaren gjennom Skau-forsterkeren, avslutter Moursund.

Sangene i medleyen er:

  • Du er bare en drøm (melodi: Holger Moursund, tekst: Kjell Grid)
  • Hør på fuglenes sang (tekst/melodi: Holger Moursund)
  • Sjøguttens hjemlengsel (tekst/melodi: Holger Moursund)
  • En vårtrall (melodi: Holger Moursund, tekst: Erik Diesen)

Sangene «Sjøguttens hjemlengsel» og «En vårtrall» finnes forøvrig på Spotify som originalinnspillinger.

Anbefales på det varmeste
Herøyfjerdingen har fått høre de nye utgivelsene til Reidar Moursund og kan trygt anbefale dem på det varmeste. Reidar er kjent for å være en dyktig gitarist og har gjennom ulike teknikker klart å få fram et spennende musikalsk uttrykk i låtene. I den nye låten "Nordlyset" kan man i starten av låten nesten kjenne nordlyset komme krypende før sangen går over i fine melodiøse partier der vi også i perioder kan gjenkjenne noe av brorens gitarspill.

De nye utgivelsene gis ikke ut som CD, men kan fra og med fredag 13. mars kjøpes på iTunes og andre nedlastingssider for musikk.

Satte spor etter seg i kulturlivet
Holger Moursund kom sammen med familien til Herøy i 1965 og var lærer på Tenna skole fra 1965 til 1968 før han ble ansatt som den første rektoren på Herøy sentralskole. Holger fikk dessverre bare være i jobben i et halvt år før han døde i januar 1969 i en alder av bare 50 år.

Selv om Holger var i Herøy i få år satte han spor etter seg i kulturlivet og startet blant annet korps på Tenna og var dirigent for sangkoret.

På NRK Nordland fredag
Reidar Moursund blir å prate om sine nye utgivelser på NRK Nordland radio på programmet «Nordland i Dag» en gang mellom klokka 14 og 16 på fredag.

Skau-forsterkeren
Oscar Skau var både musiker, forretningsdrivende, musikkforlegger og - ikke minst - utvikler av både elektrifiserte gitarer og forsterkere.

På slutten av 40-tallet var Oscar Skau gitarist i orkesteret på en av amerikabåtene, og som så mange andre gitarister på den tiden hadde han problemer med få frem sitt bidrag i konkurranse med de andre sterkere akustiske instrumentene i orkesteret. I Amerika hadde han imidlertid både sett og hørt gitarforsterkere, men det ble aldri til at han skaffet seg noen forsterker mens han var på de kanter. Oscar Skau hadde sin egen musikkforretning i Oslo. Her var det et lite kraftsenter i datidens underholdningsbransje; bl.a. drev Jens Book-Jensen sin omfattende virksomhet fra kontorer i samme miljø. I tillegg til diverse musikkinstrumenter solgte Skau her både Telradforsterkeren som bar hans navn og egendesignede Skaugitarer.

Skau hadde kjennskap til en nevenyttig kar ved navn Birger Sparbo, som var kjent for å beherske det meste innenfor radioteknologi. Sparbo var født i 1906 i Finmark og ble hekta på radio i ung alder. Sparbo bygde radioer lenge før NRK begynte sine sendinger. På slutten av 30-tallet flyttet han til Oslo, der han begynte å bygge skipsradioer for kommunikasjon mellom land og skip.

Da gitarist Skau dukket opp og ville diskutere temaet gitarforsterker, begynte en ny epoke i Sparbos karriere. Sparbo gikk umiddelbart i gang med å eksperimentere i hjemme i kjelleren på Nordberg i Oslo og kom etter hvert frem til sin første forsterkermodell som han kalte Telrad Skau (Telrad = Telefoniradio).

Kabinetter til forsterkerne ble bygget i et snekkerverksted på Sørum, som ble drevet av kompanjongene Alf Heder og Oddvar Hasle (som fremfor alt ble kjent som byggerne av Skaus gitarer).