- 9 tonn er ikke så mye. Vi vil nå helst fylle en semitrailer når vi først leverer, sier daglig leder i Arctic Shellfish AS Håvard Aakerøy til Herøyfjerdingen.

- Prisen på blåskjell er lav, og vi må produsere relativt store volum for at dette skal være butikk, legger Aakerøy til.

Vistenfjorden På dekk, sammen med en stor mengde fersk blåskjell, finner vi Guido og Janno fra Estland som har hentet dagens fangst i Vistenfjorden.

De stortrives med arbeidet om bord og dro senere samme dag til Brønnøy for å levere dagens fangst.

I 2010 høstet vi om lag 700 tonn skjell, og i år håper vi å passere 1000 tonn, forteller Håvard Aakerøy.

Går stadig bedre - Det har vært vanskelig å få økonomi i dette, men det går rundt. Og det går stadig bedre.

Jeg har veldig stor tro på at det er mulig å få dette til å bli en viktig næring på Helgeland, sier Håvard Aakerøy videre.

Og legger til:

- Det har vist seg at vi har gode naturgitte forutsetninger for å produsere blåskjell i dette området.

Vi har gjennom flere år med prøving og feiling fått på plass en forutsigbar og relativt rasjonell produksjon.   

Hovedutfordringen for blåskjell-selskapet er å få solgt varene ut i markedet. Det spises for lite skjell i Norge.

Markedsandeler  - Vi alene kunnet ha dekket behovet i Norge. Derfor har vi måttet konkurrere med den etablerte skjellindustrien i EU om markedsandeler der. Dette har vært vanskelig.     Det meste av vår produksjon blir i dag solgt til ulike pakkerier i Norge.

Eksport Etter pakking går rundt halvparten av skjellene til det norske markedet, og resten til eksport hovedsaklig til land utenfor EU som Russland, Israel og Tyrkia, avslutter Håvard Aakerøy. 

Arctic Shellfish AS har tre ansatte.

Helt tilbake til 1984 drev Leif Brasøygaard pionervirksomhet innen næringa.