Therese Irèn (30) er født og oppvokst i Tromsø, men har farsslekta si på Herøy, og har bodd her i seks år. Hun forteller at hun alltid tidligere har pleid å bidra med hjelp til jul til de som trenger det.  

- Jeg fant ut at det ikke var noen slik hjelp på Herøy, og derfor skrev jeg et innlegg på Facebook-siden «Det skjer på Herøy» og spurte om det var noen som trengte hjelp. Når man da får meldinger fra familiefedre som har sittet og kviet seg i flere timer for å skrive ei melding så klarer jeg ikke å si nei til dem. Da kom jeg på tanken om å opprette en Spleis, og den har jo tatt helt av, sier Therese Irèn.

Hun er derfor klar på at alle som har tatt kontakt skal få hjelp. Therese Irèn ser også at det er et sterkt engasjement blant befolkningen i Herøy om å hjelpe.

- Det er ikke alle som har råd til å hjelpe til med penger, men de ønsker å bidra på andre måter. I løpet av dagen dag har blant annet Herøy ASVO vært rundt og hengt opp plakater for å nå ut til enda flere som trenger hjelp. Jeg er ordløs og rørt over den givergleden og det ønske folk har til å bidra, sier Larsen.

Understreker at alt er anonymt
Therese Irèn understreker at all hjelpen er taushetsbelagt og at ingen skal få vite hvem som har fått hjelp.

- Det er veldig mye skam i forbindelse med det å motta hjelp og det å slite økonomisk. Jeg håper derfor også at når folk ser meg når jeg er ute og leverer varer, at de da ikke går og sladrer om dette til naboen. Jeg tenker at de heller bør tenke at disse trenger hjelp, og at de kanskje kan tilby seg å hjelpe denne naboen etter jul, sier Larsen.

Therese Irèn forteller at «Julehjelpen på Herøy» først og fremst var påtenkt barnefamilier, men hun ser nå at det også er en del enslige som sliter.

- Når jeg så meldingene som kom inn så skjønte jeg at det ble feil å ekskludere enslige. De har jo ingen unger som kan hjelpe dem. Fredag 2. desember hadde jeg 12 unger som trenger hjelp, og det er en halv skoleklasse. Jeg har også noen enslige, sier Larsen.

Larsen er opptatt av at alt skal bli gjort skikkelig og det skal derfor lages et regnskap over alt som blir brukt. Dersom ikke alle pengene blir brukt ønsker hun at hun kan få gjort en avtale med kommunen om at det opprettes en konto som kan brukes dersom hun eller noen andre vil ta prosjektet videre neste år.

Påmeldingsfristen til å ønske hjelp er satt til 10. desember og Spleisen varer til den 12. desember.

Egen Facebook-side
For å informere og be om hjelp til ulike oppgaver har Therese opprettet en egen side på Facebook som heter «Julehjelpen på Herøy».

- Akkurat nå er det viktigst å nå de som trenger hjelp. Det er så mange som ønsker å bidra med hjelp så det tror jeg ikke skal bli noe problem, sier Therese.

Tilbud til alle
Therese er opptatt av å få fram at «Julehjelpen» er et tilbud for hele befolkningen i Herøy, og ikke bare for de som bor på de største øyene med bruforbindelse. Hun er ellers klar på at det ikke blir noe overdådig utdeling av varer til de som trenger det.

- Jeg tenker så enkelt som mulig med for eksempel en ribbemiddag eller litt ekstra pålegg og brød. Det kan bli fint å sitte på julaften med min familie og tenke på at disse familiene også har fått et varmt måltid, at ungene har fått noe i nissestrømpen om morgenen, og litt ekstra pålegg i kjøleskapet. Jeg vil også satse på frukt og grønt, og det er ingen som skal få to kilo godteri i en pose. Selvfølgelig blir det heller ikke utlevering av alkohol eller tobakksvarer, sier Larsen.

Felt mange tårer
Therese Irèn forteller at hun har felt mange tårer når hun har hatt kontakt med familier som har bedt om hjelp.

- Når jeg ringer dem og forteller at vi har mulighet til å hjelpe dem før jul, og når jeg da hører at fedre knekker sammen i telefonen så har det falt mange tårer. Det er enda slik at fedre føler at de skal være ansvarlige for husholdningen, og når de føler at de ikke klarer det og ikke strekker til så er det tøft for dem, avslutter Therese Irèn Larsen.