Forfatter Kåre Hansen har jobbet med jubileumsboka for Herøy kommunes 150 år siden i fjor sommer og har samlet mye stoff.

Skrevet lite før - Jeg har den fordelen at det nesten ikke er skrevet noe om dette tidligere. Men det er også en ulempe med det – nemlig at jeg må gå gjennom alt og skaffe dokumentasjon, sier Hansen til Herøyfjerdingen.

Han har konsentrert seg om å samle stoffet og systematisere det.

- Jeg har så langt ikke skrevet så mye ut, men har en liste på vel 500 sider med notater på pc’en heime, sier han.

Krigene viktige I sitt arbeid hopper han fram og tilbake i historien og det har med kildesituasjonen å gjøre.

- Når jeg får tak i noe verdifullt griper jeg fatt i det. Det var blant annet mye viktig og spennende som skjedde i forbindelse med de to verdenskrigene for Herøys del.

Selv om det ikke var stor militær aktivitet i Herøy, fikk krigene store konsekvenser for Herøy. Blant annet med hensyn til rasjonalisering og utkommandering. Krigene grep inn i mye, sier Kåre Hansen.

Fiskarlag Men legger til at et merke på militær aktivitet under krigen er en utkikkspost på Steinan ytterst ute mot Gåsværfjorden.

- Det virker som om at den siste krigen var den krafta som skulle til for at fiskerne skulle organisere seg og det ble dannet fiskarlag i blant annet Sandvær, Andøya, Gåsvær og de fleste andre stedene i kommunen, sier Hansen videre til Herøyfjerdingen.

1911 - 1914 Fra Herøys første år som egen kommune er det mye som er forsvunnet. Men kommunestyreprotokollene er bevart, med unntak av årene 1911 – 1914.

- Jeg er så heldig at jeg har fri tilgang til arkivet i Helgelands Blad og kan lete i gamle aviser på mikrofilm etter ting jeg mangler opplysninger om.

Mange tror kanskje at opplysninger de sitter på ikke er viktige, det kan være de små tingene. Men slik må man ikke tenke. Jeg ønsker at folk skal ta kontakt med meg.

Dagbøker og notater Jeg ønsker blant annet å låne gamle dagbøker, notater om fiske og fangst, kvittering for fiskesalg som kan fortelle noe om priser og dersom noen har solgt tang er jeg interessert i opplysninger om dette.

Videre ønsker jeg bilder av rusefiskere, for dette var noe av det herøyfjerdingene levde av og for, sier Kåre Hansen.

Amerikabrev og skøyter Også amerikabrev, opplysninger og eventuelt bilder av bankfiskere, lokale skøyter og den første jordmoren i Herøy – Johanna Sandøy – er av interesse.

- Ring meg eller ta kontakt på annen måte, sier Kåre Hansen som har telefon-nummer 750 43 074 og postadresse ”Kamilla Collets vei 19, 8800 Sandnessjøen”.

- Dette er både spennende, trivelig og viktig arbeid, avslutter Kåre Hansen.