Tilstede på møtet tirsdag ettermiddag var kirkegårdsutvalget (Laila Furu Vold, Hein Pedersen og leder Oddrunn S. Dahlheim med sekretær kirkeverge Bård Grønbech).

Utvalget ligger under Herøy kirkelig fellesråd.

Utvidet utvalg I tillegg møtte sokneprest Annette Stenseng og rådmann i Herøy kommune Roy Skogsholm.

Utvalget hadde også invitert blomsterhandler Tommy Eide med på møtet, ettersom han har engasjert seg sterkt i problemet.

Møtet ble enige om fire tiltak, hvorav utsetting av to høyfrekvente rådyrskremmere er et strakstiltak som ble iverksatt fra i dag onsdag.

- Følg med på virkningen Kirkeverge Bård Grønbech ber folk om å følge med på hvordan dette virker.

Rådyrskremmeren sender altså ut høyfrekvente lyder som skal holde rådyrene borte.

Prisen for en slik er rundt 600 kroner og dersom dette virker, kan det kanskje være noe for andre å prøve.

Rådyrfrie områder Et annet tiltak som kirkegårdsutvalget kom fram til i går er at kommunen skal undersøke muligheten for at man kan etablere rådyrfrie områder i Herøy.

Kirkevergen understreker at det i dette tilfellet gjelder sentrumsområdene rundt kirkegårdene.

- Det betyr at kommunen undersøker om det er praktisk og lovmessig. Hvis vi får dette til, betyr det at man kan bruke loven om skadedyr når rådyr blir observert i disse områdene.

Økt avskyting Da kan disse dyrene tas ut av viltnemnda, sier kirkevergen. Han presiserer at dette gjelder ”sentrumsrådyrene” som det både er vanskelig og farlig å jakte på så nær boligområdene.

Som et tredje tiltak ble det enighet om at Herøy kommune skal kontakte grunneierlaget for å se om det er mulig å komme til enighet om økt avskyting av rådyr til høsten.

Høye gjerder Det siste tiltaket som møtet tirsdag entes om var at kirkevergen skal undersøke hva det vil koste å gjerde inn kirkegårdene med to ulike typer gjerder.

- Et enkelt to meter høyt gjerde - Et spesielt gjerde som kan beplantes og dermed bli mindre skjemmende.

Nå får vi følge med på om de høyfrekvente rådyrskremmerne virker etter hensikten.