Arild Hågensen har sendt oss en rapport etter oppholdet i Murmansk. Han var reiseleder under turneringa og er også trener for jentene fra Dønna.

Det var flere fra Herøy og Dønna som var tatt ut i den norske troppen i innebandy under Barents Winter Games i helgen. Av de 15 guttene født 2000-2001 var det to fra Herøy, Adrian Magnussen som spilte senter og Kevin Østensson som spilte back. De andre spillerne var fra Havøysund, Kautokeino, Alta, Harstad, Hamarøy og Sørfold.

Guttene fikk 3. plass. Innebandyguttene leverte en solid innsats og reiste hjem med bronsemedalje.

Tøff motstand for guttene
Norge møtte tøff motstand i Murmansk. De startet mot vertsnasjonen Russland og vant 8-2. Mot storfavorittene Sverige startet Norge bra og lå bare under 0-3 til pause, men i 2. omgang ble det mange baklengs og sluttresultat ble 0-13. Siste kamp mot verdens nest beste innebandynasjon Finland ble avgjørende for om Norge skulle ta 2. eller 3. plass. Kampen ble jevn og Finland vant til slutte 4-2, etter at de skårte siste mål rett før slutt. Herøy sine representanter for guttene gjorde en god figur under alle kampene og fikk mye spilletid, spesielt Kevin Østensson som spilte ekstra når Norge fikk spillere utvist. Både Adrian og Kevin slo mange gode pasninger til andre som kunne/burde ført til mål, men forble uten assist. Thomas Pedersen (Alta) ble toppskårer for guttelaget med 4 mål totalt. Laget må nok si seg fornøyd totalt sett etter seier mot Russland, jevn kamp mot Finland og en bra første omgang mot Sverige.

Dønnajentene i front
Av de 15 jentene som representerte Norge var hele 6 spillere fra Dønna. Hanna Åkerøy Hågensen (back), Ina Abs (back), Gøril Johansen (senter), Victoria Åkerøy Lorentzsen (ving), Dagny Elise Johansen (ving) og Anna Isabella Johansen (ving). De andre spillerne på jentelaget kom fra Bodø, Narvik og Hamarøy.

Jentene møtte bare vertsnasjonen Russland da Finland måtte melde avbud på grunn av sykdom.

Jentene spilte første kamp lørdag. De startet bra og tok ledelsen ved Ina Abs. Skåringen var for øvrig historisk da dette var 1. skåring for Norge sitt damelag i BWG. For to år siden i Tromsø klarte ikke Norges jenter å skåre mål i de tre kampene de spilte. Russland tok så over og ledet 2-1 til pause. I andre omgang økte Russland til 3-1 og 4-1 før Anna Isabella Johansen reduserte til 4-2 og ga et lite håp om sammenlagtseier hvis de kunne vinne med to mål eller mer søndag.

Det ble endret litt på rekkene til søndagskampen. Norge startet godt og spilte god innebandy med Dønnajentene i spissen. Det var 3-0 til Norge etter første omgang. Andre omgang fortsatte i samme stil med Dønnajentene i front med innsats og godt spill. Dønnajentene og en meget god keeper fra Bodø, Anna Høivaag, gjorde at det ble til slutt 7-0 til Norge og 9-4 sammenlagt. Dønnajentene bidro totalt med 6 av 9 mål og 4 av 8 assist for Norge. Anna Isabella Johansen skårte flest mål, 3 totalt.  Dønna fikk også gullpokalen med seg hjem og skal i premieskapet i Dønnahallen.

Gode ambassadører
Herøyguttene og Dønnajentene var meget gode ambassadører for Norge og Helgeland, både på og utenfor banen. De som reiste sammen med de var veldig stolte av spillerne.

Det var spesielt å reise til Russland og spillerne fikk se litt av hvordan forholdene var der. Det ble en liten vekker for de fleste at det er så stor forskjell i land som er naboer og grenser til hverandre. Ting blir satt i perspektiv. Mange uttrykte at de var glad for at de bodde i Norge og gledet seg til de skulle hjem igjen etter noen dager i Russland.

For de fleste var det også spennende å reise så lang for å spille innebandy. Både Herøyguttene og Dønnajentene reiste med fly fra Sandnessjøen til Kirkenes hvor de møtte resten av spillerne. De tok så buss til Murmansk. Det var også spesielt å oppleve grensekontrollen ved Storskog, hvor nøye de var og hvor lang tid det tok  (2 timer til sammen for alle i bussen).

Noe annet spillerne og ledere/supportere sitter igjen med er det gode samholdet som ble utviklet blant de 15 guttene og 15 jentene. Dette blir et minne for livet og mange nye vennskap ble stiftet.

Det var en stor supportergjeng (foreldre/trenere) fra Norge som laget liv og røre under alle kampene til Norge. Jentene og guttene heiet på hverandre og sang når det andre laget spilte.

Lagledere under kampene var Egon Leonardsen og Isabelle Pedersen (Havøysund), Glenn Paulsen (Sørfold) og Mikael Pedersen (Bodø).

Leder i Dønna Ibk Erling Strand og Arild Hågensen reiste sammen med jentene og guttene til Murmansk.

Dønna ibk vil også takke de som sponset dette «prosjektet» og gjorde det mulig for spillere og ledere å oppleve dette. Marine Harvest, Spar Dønna og Let Sea.

Opplevelsen håper og tror vi gir alle lyst og motivasjon til å fortsette med innebandy.

Tekst: Arild Hågensen
Foto: Erling Strand og Arild Hågensen