I tillegg til 13 kroater deltar det 14 personer fra Helgeland der seks av dem kommer fra Herøy. Gründerskolen pågår fra onsdag til fredag denne uka, der to av dagene skal tilbringes på Herøy mens fredag skal tilbringes på Tømmervika opplevelsessenter på Offersøy.

Gründerskolen var i utgangspunket rettet mot ungdom opp mot 35 år, men for å fylle opp alle plasser har også andre fått plass.

Startet med ribtur
Første del av gründerskolen forgikk på Seløy Kystferie der første stopp på programmet naturligvis var rib-tur ut i skjærgården mot Sandsundvær. Tilbakemeldingene fra turen tyder på at turen var svært vellykket. Etter at vertskapet og deltakerne fra Helgeland hadde presentert seg og lunsjen var inntatt fortsatte programmet på Augustbrygga.

Bevisstgjøring
Kjell Inge Jakobsen holdt en kort presentasjon av Augustbrygga visningssenter før Steinar Jøraandstad, som blant annen har deltatt i utviklingen av XXLofoten (årets reiselivsbedrift i 2012) startet prosessen med deltakerne.

Jøranstad ønsker blant annet å få deltakerne til å bli bevisste på hva som må til for å lykkes.

- Det er viktig å prøve å komme fram til en felles forståelse og bli bevisst på sin service og vertsskapsrolle. Jeg har inntrykk av at det er mye vilje blant flere av deltakerne og stort engasjement, sier Jøraandstad.

- Vertskapet både på Seløy Kystferie og Augustbryggo har vist stor grad av spontanitet og evne til å tilrettelegge og improvisere og dette er viktige egenskaper. Dette blir også lagt merke til av våre venner fra Kroatia. Begge steder bærer preg av god atmosfære, sier Steinar Jøraandstad.

Stort potensiale
Jøraandstad mener Helgeland har et stort potensiale når det gjelder reiseliv og at det er mulig å komme mye lenger.

- Her som alle andre steder er det er viktig at man unner naboen suksess og lærer seg å snakke til og ikke om hverandre. Samarbeid er et nøkkelord for suksess over tid, avslutter Jøraandstad.

Designer båter
Ivana Juran Magdic som kommer fra Murter Kornati for å være med på gründerskolen sier til Herøyfjerdingen at hun driver sin egen bedrift der hun blant annet designer båter, flytende hus og plattformer.

- Jeg designer og konstruerer mest små lystbåter og fiskebåter, men jeg har også holdt på med flytende hus, plattformer og andre ting som flyter. Det er to skipsverft i Murter Kornati som både bygger båter og driver vedlikehold og båtene bygges derfor lokalt, sier Ivana.

- Jeg synes det er vakkert på Herøy og skjærgården og naturen minner mye om den vi har hjemme. Egentlig hadde jeg ventet at det skulle være kaldere her og ble positivt overrasket over temperaturen. Hjemme i Kroatia ligger temperaturen nå på rundt 25 grader, avslutter Ivana.

Innbyggertallet tredobles
Murter Kornati er en øykommune i Kroatia med ca 200 øyer og litt over 2000 innbyggere der turisme og fiske er hovednæringer.

Det finnes rundt 35 fiskerbåter i kommunen der de fleste er over 12 meter. Innbyggertallet tredobles i turistsesongen og det er mange som kommer med seilbåt og andre båter i den vakre skjærgården utenfor Murter Kornati.

Eneste ungdom fra Herøy
Kristian Dahl er den eneste ungdommen som deltar på gründerskolen som kommer fra Herøy.

- Jeg har tatt meg fri fra studiene og kommer til Herøy for å delta på gründerskolen. Jeg har tidligere tatt utdanning som byggingeniør/byplanlegger, men holder nå på med studier i industriell økonomi. Det er merkelig at det ikke er flere ungdommer som har meldt seg på dette flotte tilbudet, sier Kristian.

- Jeg har noen planer om et prosjekt på hjemplassen min på Engan i Herøy, men foreløpig er det ikke noe konkret som er på plass, avslutter en hemmelighetsfull og smillende Kristian Dahl.

Neste samling i Murter Kornati
I uke 42, i midten av oktober, skal deltakerne på gründerskolen sette kursen til Kroatia for å forhåpentligvis få gode ideer til opplevelsesbasert reiseliv.