I mai holdt de på med å arbeide for å ta inn tre-fire arbeidere for en kortere periode på tre-fire måneder. Øksningan Notbøteri har godt med arbeid, stor arbeidskapasitet, og trives med det.

I vår takket de nei til en forespørsel om å starte en servicestasjon på Forvik. Gunn og Odd syntes det ble både dyrt og vanskelig å være to steder samtidig. I stedet konsentrerte de seg om å bygge opp en enda mer moderne bedrift i Herøy. Miljøvennlig Og det er en meget moderne og miljøbevisst bedrift som i dag sysselsetter 14 årsverk på Øksningan. Nylig investerte selskapet 3,5 millioner kroner i nytt bygg, og ny krane på kaia.

Det er videre planlagt utbygging av kai foran nybygget, samt å investere i impregnator og enda en tørketrommel. Når utbyggingen er ferdig vil prislappen totalt være kommet opp i 5,5 millioner kroner. Og mye av dette skjer for å være miljøvennlig.

- På den nye kaia skal alt nytt gå ut via båt, slik at dette ikke er i berøring med det som er inne til service. På en måte blir dette på samme måte som på lakseslakteriet med sluser for rene og urene soner, forklarer Gunn og Odd Endresen til Herøyfjerdingen. I forkant Dette er ikke noe som er pålagt, og Øksningan Notbøteri er dermed i forkant av utviklingen. Det er greit, mener Gunn og Odd Endresen. Men den miljøvennlige profilen stopper ikke med det.

- Impregneringen vi bruker på nøtene er miljøvennlig. Avfallet etter vasking/rensing er under godkjenning av Mattilsynet for å kunne brukes til gjødsel i landbruket, forteller de to som overtok drifta av Øksningan Notbøteri for sju år siden. Startet 1988 Bedriften startet forsiktig og nøkternt med far Gudolf Endresen og sønnen Odd i 1988. Gudolf Endresen døde for øvrig i fjor sommer. De første årene drev selskapet med to og tre ansatte. Da gikk det i service, vasking og impregnering av nøter for både fiskeri- og oppdrettsnæringa.

Utover 90-tallet bygde Øksningan Notbøteri seg opp. 60 prosent av omsetningen var service og vedlikehold av oppdrettsnøter for et større lokalt oppdrettsanlegg. Da oppdrettsselskapet i 2001 innviet sin eget servicestasjon for å gjøre arbeidet selv, var det en alvorlig smell for øksningan-bedriften.

Men Gunn og Odd brettet opp ermene og måtte tenke nye markeder. Spesielt vendte de blikket nordover, og i dag har selskapet mange og store oppdrag. Øksningan Notbøteri produserer, i tillegg til annet servicearbeidet, i gjennomsnitt en ny oppdrettsnot per dag.