- Vi håper det blir tilstrømming av folk til Langåsen og at vi sammen kan ønske et nytt år velkommen. 

Og dermed vil vi være i gang også med jubileumsfeiringen – og det gjelder begge jubileene, sier ordfører Arnt Frode Jensen når vi samler ham og sokneprest Annette Stenseng til en jubileumsprat like før jul.

Nyttårskonsert i aulaen
Det vil gå knapt en uke før neste trinn i jubileumsraketten skytes ut, nærmere bestemt søndag 8. januar.

Da blir det nyttårskonsert i skolens aula med Herøy Musikkorps med solister og gjester klokken 18.00.

Og dette er noe du bør få med deg, for her blir nemlig jubileumsprogrammet presentert av ordfører Arnt Frode Jensen.

"Herøyfilmen" vises - Og ikke minst skal «herøyfilmen» vises for første gang, sier ordfører Jensen. Dette er videofilmen som ble laget i sommer og som skal spille på de gode følelsene ved å bo i Herøy.

Filmen er på vel tre minutter og skal etter premieren 8. januar spres på alle tenkelige kanaler: Blant annet på Herøyfjerdingen, kommunens nettside og facebook.

Historisk gudstjeneste Herøy sokn tyvstartet på sitt jubileum med «Jubileumskalenderen 2012» allerede i midten av november.

Men første helga i februar skal sokneprest Stenseng holde historisk gudstjeneste i Herøy kirke.

Utstilling - Dette blir det første arrangementet for soknet i jubileumsåret. Samtidig åpner en permanent utstilling i våpenhuset i kirken, sier Annette Stenseng.

Hun legger til at soknet og kommunen har lagt opp til å samkjøre de to jubileene.

- Kommunen og kirken utfører forskjellige tjenester for folket, men grovt sett er kommune og kirke to sider av samme sak, sier Stenseng som benytter anledningen til å skryte av ordfører Jensen.

Markere milepæler - Arnt Frode er en ordfører som legger til rette og har helheten for øye og setter handling bak ordene. Samkjøringen av våre to jubileeer er et eksempel på det, sier Stenseng.

Ordføreren er like generøs overfor Stenseng og kirken. - Vi har en folkekirke og Annette representerer den rausheten folkekirken skal ha, repliserer Jensen.

Hvorfor skal vi feire, spør vi begge. Ordføreren er først til å svare: - Det er folket som har bodd her i 150 år vi inviterer til feiring. Det er viktig å markere enkelte milepæler.

Vi vil ikke merke noen forskjell på 2011 og 2012, men opplevelsesmessig vil folk føle noe annet på grunn av alle aktivitetene som vil komme.

Liv som er levd Mange vil oppleve dette som positivt. Jeg tror også utflyttede vil ønske å komme heim og ta del i dette, sier Jensen.

- Jeg tenker litt på livet på stedet og kirken og tror mange kjenner på ydmykhet overfor de liv som er levd her. De som har gått foran har lagt ting til rette.

Jubileet handler om takknemlighet som ligger bak og samtidig kan vi løfte livserfaringene fram.

Kalenderen er et eksempel på det, og bestillingsverket som skal oppføres i kirka vil også løfte fram opplevelsene, sier Stenseng.

Og legger til: Vi ønsker også å minne folk på at eierskap både gjelder for kommunen og for tilknytning til kirken. Det er folket i Herøy som er kirken.

Dessuten kommer det en ny salmebok og en ny gudstjenestereform. Vi er i gang med en trosopplæringsreform og det handler også om å føre troen videre til de som kommer etter oss, sier Stenseng.

Søker til kirken Ordfører Arnt Frode Jensen minner om at når ulykker skjer, da er det nettopp kirken mange søker til.

- Sandsundvær-tragedien er et eksempel. 22. juli er et eksempel fra i år. Kirken er det første mange tenker på. Det ligger en streng der like under overflaten, sier Jensen.

Historie Han trekker også fram Herøy historie som viktig å fokusere på i dette året.

- Det er vesentlig at vi får skrevet kommunens historie. Det er ikke sikkert vi får den sjansen igjen.

Hva vil historien si om vi ikke benyttet denne sjansen, sier Jensen som har store forventninger til de to bindene som det ser ut til å bli.

Rydding i Herøy Han har i et innlegg tidligere i Herøyfjerdingen tatt til orde for estetikk.

- Vi må ta ansvar for hvordan vår kommune ser ut. Det vil komme mange tilreisende og vi får ofte høre at besøkende sier det er nydelig i Herøy.

Kan bli bedre Men jeg ser også at dette kan bli bedre. Hver og en av oss har en oppgave her. Dersom noen trenger hjelp fra kommunen, vil kommunen stille opp for å hjelpe, sier Jensen.

Og Annette Stenseng er enig. - Vi er glade i stedet vårt, og nå må alle gjøre det de kan, avslutter Annette Stenseng.

Saka er hentet fra Herøyfjerdingens juleutgave 2011.