Det er mange kilo bøker som ligger klar til salg og utsending. 1500 eksemplarer av hvert bind og hver av bindene er som en murstein å regne. Storkommunen Alstahaug Forfatter Kåre Hansen har lagt bak seg et enormt arbeid.
- Jeg tok utgangspunkt i storkommunen Alstahaug og hvorfor denne ble delt.

Herøy sogn ble Herøy kommune, Alstahaug ble Alstahaug og Tjøtta ble Tjøtta i 1865, forteller Kåre Hansen til Herøyfjerdingen.

Fyldige bildetekster Boka er bygget opp slik at man kan lese hvert kapittel uavhengig av hverandre.

Av den grunn kan det enkelte steder være noe overlapping, blant annet med tanke på bruk i skolen.

Og for de som ikke er like lysten på å lese så mye, vil man kunne ha godt utbytte av å se på illustrasjonene og lese de fyldige bildetekstene.

Kanskje vil hovedteksten da ha interesse?
Interessant for hele Helgeland Boka inneholder mye Helgelands-stoff og bør derfor være interessant lesning for folk over hele Helgeland.
Blant annet forteller Hansen at Nordvik kirke på Dønna ble bygget i Herøy.

Museet i Dønna, det vil si Nordvik gamle handelssted, var også på sitt største da området lå i Herøy.
- Her er et hav av stoff som ikke står i Dønna bygdebok, blant annet 50 sider om Bjørnsmartnan med nytt og dokumentert stoff, sier Kåre Hansen som faktisk mener boka bør ha nasjonal interesse.

Nasjonal interesse
- Det gjelder blant annet det som omhandler andre verdenskrig. Det er behandlet fra en kommunal synsvinkel.

Det gjelder også salmebokstriden, mener Kåre Hansen.
Sandsundværulykken er også viet stor plass, også med nye bilder. Blant annet kommer Hansen inn på kampen mot å bygge molo der ute!
Andre spennende temaer han belyser, er hermetikk-industrien (visste du at vi har hatt det?), barnedrap og uønskede svangerskap.
Den svarte pesten I tillegg er Ytterholmen viet et eget kapittel. Det tidligere bemannede fyret på Ytterholmen er faktisk 100 år i år.

Visste du forresten at ”Den svarte pesten” – tuberkulosen – var mer utbredt i Herøy enn i noen av de andre HALD-kommunene?

- Jeg har i boka prøvd å gi en forklaring på hvorfor det var slik. Herøy var også i en egen divisjon i Nordland når det gjelder husmannsplasser, sier han.

Herøyfjerdingene skiller seg ut
Herøy er også spesiell på den måten at man gjennom hele 150-årsperioden finner en stor andel barn født utenfor ekteskapet. Ofte mye mer enn i nabo-kommunene.
- Det ble blant annet klaget på at herøyfjerdingene bodde sammen uten å være gifte.

Dessuten er det mye sterkt stoff om barnedrap i Herøy.

Her har jeg hentet opplysningene fra de originale vitneforklaringene, uttaler Kåre Hansen som nå i to år har jobbet omtrent uavbrutt med de innpå 1000 sidene som fredag skal lanseres i to bind.

Fraksjon av Nasjonal Samling Når vi kommer til bind to er andre verdenskrig viet mye oppmerksomhet. I boka fortelles det om en liten fraksjon av Nasjonal Samling også i Herøy.

Faktisk hadde fraksjonen i Herøy eget brevpapir. En oversikt fra NS viser at de mente å finne fire sympatiserende lærere i Herøy.

Innholdsrikt er også i kapittelet om gjelder egg- og dunvær, hvor Kåre Hansen framlegger helt nytt stoff som ikke tidligere er publisert.
- Ærfuglen var så viktig i Herøy at noen steder nektet foreldrene å sende ungene på skolen fordi ærfuglen skulle ha fred, forteller Kåre Hansen.

Fisket viktig Militær storflyplass i Herøy, tang- og tareindustri og selvsagt lakseoppdrett er andre viktige kapitler i boka.

- Jeg har ikke sminket historien. Herøy har opp gjennom tidene hovedsakelig hatt én fot å stå på og det har vært fisket.

Mange ganger fikk mange vansker når hus, heim og båt kom på tvangsauksjon.

Herøy-værene viktigst For å illustrere hvor viktig fisket utenfor herøyværene var, kan jeg jo nevne at i 1916 var det 11 båter fra Herøy som deltok i Lofotfisket.

Samtidig fisket 202 båter i herøyværene, sier Hansen som også kan fortelle om redningsskøyta som bryllupsbåt.

Annonser til ettertanke
Han har også tatt med noen morsomme annonser fra Helgelands Blad.

I 1944 finner vi en annonse hvor et fire måneder gammelt guttebarn settes bort til et godt hjem. Underskrevet Herøy vergeråd.
I en annen annonse finner vi en herøyfjerding som vil bytte uer mot potet.
Kåre Hansen forteller også om herøyfjerdingen Knut Henriksen som satt i konsentrasjonsleir i Sachenhausen og var en av de første som kom heim med De Hvite Busser.

To kilo 486 sider, 850 illustrasjoner og en vekt på over to kilo er noen nakne tall om hvert av de to bindene.

Det vil åpne seg en helt ny forståelse for vår egen historie når boka nå blir tilgjengelig for alle.