Herøy næringsforening er en interesseforening for næringslivet i Herøy kommune og hadde ved slutten av 2013 31 medlemmer. De har avholdt tre lunsjmøter i 2013 der det har vært tatt opp ulike tema for medlemsbedriftene. Foreninga skal i følge vedtektene være et bindeledd mellom medlemsbedriftene og kommunen og de har blant annet uttalt seg om nytt ferjeleie på Flostad og nye ferje- og hurtigbåtruter.

Det største enkeltarrangementet i 2013 som foreninga var involvert i var gjennomføringen av utdanning og bolystmessa i 2013 i samarbeid med Herøy skole og kommunen. Dette arrangementet var en stor suksess og ble godt besøkt. Messa ble toppet med foredraget "Slik tenker de beste" av den kjente mentaltreneren Erik Bertrand Larsen.

Regionalt havnesamarbeid
Etter årsmøtet ble det servert godt mat før rådmann Roy Skogsholm orienterte om regionalt havnesamarbeid som ble vedtatt av kommunestyret 17. desember 2013. Bakgrunnen er at alle kommuner er pålagt gjennom lovverket å ha ansvar for alt rundt kommunene, ikke bare land og kai som tidligere, men også ansvar og myndighet for alt av havområdene innen kommunegrensen. Ingen av kommunene har hver for seg kompetanse og/eller ressurser til å gjøre oppgavene som lovverket krever. Det er med den bakgrunn inngått samarbeidsavtale mellom kommunene i HALDV. Han kunne opplyse at ny organisasjon, Helgeland Havn IKS er vedtatt etablert, og består i dag av kommunene HALDV (Herøy, Alstahaug, Leirfjord, Dønna og Vefsn). Havnerådet som sannsynligvis vil bestå av ordførerne velger styre. Styret i Helgeland Havn, består derimot av fagpersoner fra Næringslivet. Roy Skogsholm har vært leder i utredningen. Alle kommunene i Helgeland Regionråds grenser er invitert til å delta. Ordningen skal finaniseieres med innkreving av havneavgifter og være selvfinansierende og ikke gå med overskudd.

Ved at HALDV-kommunene samarbeider om havneavgiftene i ett felles område, vil det ikke være nødvendig å betale en avgift i hver kommune fartøyene er innom, men betales kun en gang hver gang man kommer innen HALDV området. Hadde man ikke inngått en slik samarbeidsavtale, ville hver kommune måttet kreve inn betaling for seg selv. 

Fartøyene registreres via AIS systemet om bord, som igjen innhentes av innkrever.

Det kom en del innspill og diskusjon rundt saken og Herøy Næringsforening la inn ønske til kommunen om å bli tatt med i saker som får konsekvenser for foreningens medlemmer, som for eksempel i denne saken.

Ferge og bru
Ordfører Arnt Frode Jensen orienterte om økningen i arbeidsgiveravgiften, ny bru over Herøysundet, ferjeproblematikken og nytt ferjeleie på Austbø. Jensen kunne opplyse at økningen av arbeidsgiveravgiften som slår svært uheldig ut for blant annet transportselskapet til Per Johansen er påklaget til EFTAs overvåkingsorgan, ESA. Han kunne videre fortelle at han håper saken om flytting av ferjeleiet på Austbø blir tatt opp på fylkestinget i juni. Videre skal det diskuteres nye ferjeruter og ferjeproblematikk denne uka opplyste ordfører Arnt Frode Jensen. Når det gjelder ny bru så må den planlagte reguleringsprosessen settes i gang av Statens vegvesen og godkjennes av kommunestyret før en prøver å få den finansiert.