Klokken 15.30 lørdag ettermiddag kunne dirigent for Herøy Musikkorps, Lars Olav Mogård Larsen, ønske velkommen til jubileumsmarkering på Sandvær grendehus, tidligere Sandvær skole.

Fullt i salen  Dette i anledning Herøy kommunes 150-årsjubileum i år.

Deretter ledet han korpset gjennom seks låter, blant andre ”Barndomsminner fra Nordland”, ”Kom sommarvind” og ”Fly me to the moon”.

Da korpset benket seg for å lytte til forfatter Kåre Hansen, måtte det hentes inn ekstra stoler.

For med 16-17 tilreisende fra sentrumsøyene og rundt 30 fastboende og feriegjester var det helt fullt i salen.

Mange opplysninger fra Sandvær Kåre Hansen hadde laget et foredrag hvor han hentet fram mange av opplysningene fra boka om Herøy som omhandler Sandvær.

Det falt tydeligvis i smak, for det ble både humret og nikket gjenkjennende til både bilder og opplysninger under det halv times lange foredraget.

"Krigen på skolehus-trappa" Blant annet da Hansen fortalte om ”Krigen på skolehus-trappa”, som er en historie om da læreren i Sandvær ble stanset på skoletrappa av folk fra bygda.

Her skulle det ikke være skole, fordi ærfuglene skulle ha ro.

Med denne lille historien og andre trakk Kåre Hansen fram hvor viktigh ærfuglen var på den tiden.

De frammøtte lo godt da Hansen fortalte av befolkningen i Sandvær takket nei til veimidler.

Nei til veimidler - Pengene måtte brukes i løpet av mai måned. Men folket sa nei, ”her skal det ikke bygges noen vei, for ea skal ha ro”, sa Kåre Hansen.

De måtte også le godt da Hansen fortalte om det anonyme trusselbrevet fra Sandvær, som ble sendt til kommunen for å hindre at Kyrre Edvardsen skulle få tilleggskort på tobakk.

Ville ikke tilhøre Herøy I 1862 ønsket ikke befolkningen i Sandvær overføres til Herøy, men fortsatt være en del av Tjøtta sogn og kommune.

- Befolkningen sendte brev til Tjøtta hvor de ba om å få forsette å høre til der. Og fikk et positivt svar tilbake.

Første plastsjark i Herøy Men i Herøy ble søknaden aldri behandlet. I alle fall er ikke saka kommentert i kommunestyre-protokollen, sa Hansen.

Han viste også bilde av den første plastsjarken som kom til Herøy.

Eieren av båten var til stede i grendehuset lørdag. Båten er avbildet i boka ”Øyfolket – en vandring i Herøy kommunes historie”.

Flere bilder på facebook Etter foredraget bød grendeutvalget på kaffe, saft og kaker.

Klokken 17.30 ble de tilreisende hentet av skyssbåten "Kingen".

Se flere bilder på vår facebookside.