Høyres Tore Grønbech reiste i mandagens kommunestyremøte tre interpellasjoner, hvor den ene interpellasjonen lød:

"Signaler i lokalsamfunnet gir uttrykk for økning i bruk av rusmidler i kommunen. Mitt spørsmål er: Hva gjør Herøy kommune i forhold til denne problematikken?"

Og Frp\'s Kenneth Johansen fulgte opp interpellasjonen med å si at i det voksne miljøet blir narkotika stadig mer godtatt.

- Få reagerer på at dette er helt galt. Vi må få ut informasjon så folk skjønner hvor farlig dette er. Narkotikabruken i Herøy er et stort og voksende problem som vi må få opp øynene for, sa Kenneth Johansen.

Rådmann Roy Skogsholm: - Kommunen jobber sammen med Dønna i et politiråd hvor blant annet dette er tema. Politiet på Helgeland driver nå med uroaksjoner mot narkomiljøene.

Kenneth Johansen: - Jeg vil berømme politiet for dette arbeidet. Det er bare å gi full gass. Det er faktisk lettere å få tak i narkotika i Herøy enn alkohol.

- Den røda lampa mi har lyst lenge og det er bra at Tore Grønbech tar opp dette, sa Kenneth Johansen.

Ordfører Arnt Frode Jensen oppfordret folk til å melde fra til politi dersom man kjenner til at dette foregår i Herøy.

Lensmann Edvard Børø bekymret Lensmann Edvard Børø bekrefter at vi har hatt en økning i rusmiddelbruken i både Dønna og Herøy, som er det området han er lensmann for.

- Økningen gjelder både unge som voksne og det bekymrer politiet. Det vi gjør er at vi jobber med de forskjellige sakene, uten at jeg vil gå noe videre inn på det, sier lensmann Edvard Børø til Herøyfjerdingen.

Det som er særlig bekymringsfullt er at stadig nye unge brukere rekrutteres. Det bekrefter Børø. Og han legger til:

- Denne økningen er ikke spesielt for Herøys vedkommende, men følger nok trenden i samfunnet for øvrig. Vi ser den samme økningen i Alstahaug og Leirfjord også.

- Og det er ikke mulig å si hvor narkotikaen kommer fra. Folk reiser mye mellom kommunene, sier Børø.

I kommunestyret fredag kveld svarte Helse- Sosial- og Omsorgssjef Siv Nilsen på vegne av rådmannen blant annet dette:

- Vi er avhengige av at folk som ser at det brukes narkotika sier fra til politiet og til barnevernet hvis det er unger involvert.

- Vi jobber i forhold til flere instanser. Ungdomsklubben er et forebyggende tiltak i forhold til rus. Det er ansatt en barne- og ungdomsarbeider som har ansvaret for aktiviteter og det som skal skje på klubbkveldene.

Mange barn og unge benytter seg av dette tilbudet som har åpent to kvelder i uka. Dessuten er den ene klubbkvelden flyttet fra torsdag til fredag og åpningstiden er utvidet.

For voksne med rusproblematikk samarbeides det godt med psykisk helsevern, lege, trygdekontor, VOP og andre instanser.

Helsestasjon for ungdom Sosialtjenesten har etablert en egen rusgruppe der brukerne kan møtes til sosialt samvær.

HSO-sjefen sa blant annet også at Herøy sentralskole driver holdningsskapende arbeid mot rus, og kommunen har etablert helsestasjon for ungdom på kveldstid.

Hun sa videre at skole, barnevern, helsestasjon og politi har ved tidligere anledninger hatt temakvelder om rus på skolen.