En av Norges mest kjente fotografer Anders Beer Wilse (1865-1949) var født i Flekkefjord og vokste opp i Kragerø. Han gikk på teknisk skole i Horten og dro tidlig til sjøs. I 1884 emigrerte han til USA hvor han kjøpte sitt første kamera. Den første tiden arbeidet han som jernbaneingeniør og karttegner. I dette arbeidet fikk han utviklet sin interesse for fotografi da prosjekter ble dokumentert ved hjelp av fotografisk materiale. Interessen for å fotografere overtok etter hvert slik at Wilse i 1887 etablerte egen fotoforretning i Seattle. Her klarte han seg godt, men familien bestemte seg for i 1900 å dra tilbake til Norge. I hovedstaten Kristiania startet han like etter fotografisk forretning.

I løpet av første halvdel av 1900-tallet reiste Wilse over hele Norges land. Han syklet og gikk med vandrestav og tung ryggsekk. Kamerautstyret veide omlag ti kilo. På Filefjell tok han i 1902 et bilde av seg selv på sykkel, da han var på vei til Vestlandet som postkortfotograf. Wilse er i så måte blitt omtalt som den første som tok "selfie".

Wilse ble kjent som landskaps- og turistfotograf, og som kom til uttrykk på postkortene. Bildene han tok ble overført fra sorthvitt negative glassplater til positive lysbilder som deretter ble håndkolorert. Wilse holdt foredrag blant annet for den Norske Turistforening og promoterte i så måte dette vakre landet som gjerne ble gjenspeilet i nasjonalromantiske motiv.

Stor produksjon
I årene 1905-1913 var fotograf Wilse engasjert på turistskipene nordover langs norskekysten. Han var da blant annet Aftenpostens korrespondent på Svalbard. Opphold i Lofoten under lofotfisket viser mange flotte bilder i en tid da også fembøringen ennå var i bruk. Fotograf Wilse var svært arbeidssom og etterlot seg en stor produksjon. I tillegg til landsskapsmotiv tok han også portrett. Ved Hamsunsenteret på Hamarøy finnes det sjeldne bilder av forfatteren Knut Hamsun som slapp fotografen inn i sin heim.

For sitt store arbeide med å dokumentere både landskapsbilder og folks hverdags- og arbeidsliv, mottok Wilse i 1925 Kongens Fortjenstmedalje i gull. Ved Norsk Teknisk Museum og norsk Folkemuseum finnes i dag de største samlinger av hans arbeider som omfatter mer enn 100 000 negativer og 600 postkort.

I årene 1913-15 besøkte Anders Beer Wilse også øya Husvær på Helgelandskysten. Vi kan anta at dette besøket skjedde i forbindelse med hans mange reiser nordover i landet. I Husvær bodde han hos forretningsmannen Wiig som drev både sildoljefabrikk og båtslip. Familien Wiig kom opprinnelig fra Sandnessjøen som den gang var en sentral havn for både hurtigruten og turistbåter.

Oppdaget ved en tilfeldighet
At befolkningen i Husvær var blitt beæret med et slikt storfint besøk, ble kjent ved en tilfeldighet. Tidligere lærer Oddrunn Dahlheim som er oppvokst i Husvær hvor hun i dag er etablert som bonde, oppdaget på midten av 1980-tallet et bilde fra Husvær i en bok om Nordlands fiskerihistorie. Ved å kontakte redaktøren av boka fikk hun opplyst at bildet var tatt av fotograf Wilse og fantes ved Norsk Folkemuseum.

Da Oddrunns svigerfar var i Oslo, besøkte han museet og fant flere bilder fra Husvær. Her kjøpte han fem bilder for omlag tusen kroner og som den gang ikke var lov å kopiere, men som i dag finnes tilgjengelig på nettet. Disse bildene er fortsatt i familiens eie og der Oddrunn Dahlheim og mannen Per fortsatt ivaretar "gammelfjøset" som ble bygget på midten av 1800-tallet og som er fotografert av Wilse.

I Husvær driver Oddrunn og Per Dahlheim aktivt jordbruk sammen med tre andre gårdbrukere som i 2014 mottok Nordland fylkes kulturlandskapspris. Prisen fikk bøndene for deres flotte arbeide med ivaretakelse av artsmangfoldet i småbruksdriften. Sauebøndene fikk ros for sin kultivering og ressursutnytting av landskapsarealet i Husvær, der de omkringliggende øyene benyttes som beiteareal for sau. Her drives med gammelnorsk sau og bøndene ivaretar dermed en sauerase som skriver seg tilbake til vikingtiden.

Tilbake til 1960-tallet
Kommer en til øya Husvær om sommeren, er det som tiden skrus tilbake til 1960-tallet. Her finnes nesten ikke hundekjeks som et ugress, men kløvereng, dunhavre, timotei og slåttmark med hesjing av gress. I Husvær står fortsatt mange av husene som i 1913-15 ble foreviget av en av Norges betydeligste fotografer, Anders B. Wilse. Lokalbefolkningen på Husvær har tilrettelagt for en merket tursti på øyas utmarksområde, slik at alle besøkende føler seg velkommen til denne vakre øya sørvest i Herøy kommune.

Tekst og foto: samfunnsviter dr. philos Dagrunn Grønbech