Avtalene det gjelder er vertskommuneavtalen med NAV, kjøp av landbrukstjenester og kjøp av tjenester innenfor voksenopplæring. Bakgrunnen for vedtaket er Dønna kommunes vedtak der de ønsker å opprette hovedsamband over Bjørn og flytte suppleringsferga fra Herøy.

I debatten som fulgte saken var det enighet om at forslaget fra Dønna var et overtramp, men det var flere representanter som syntes det var vel drastisk å si opp alle samarbeidsavtaler med Dønna.

Aldri vært tema Ordfører Arnt Frode Jensen begrunner forslaget med at det er kjørt en prosess der dette temaet aldri har vært oppe. Han understreket videre at han aldri har vært i mot oppgradering av veien til Bjørn, men det er viktig å holde seg til det som allerede er vedtatt og lagt inn som innspill til Nasjonal transportplan og er tatt med i konseptutvalgutredningen (KVU)

Både veien mellom Bjørn og Flostad og veien fra Bjørn og nordover på Dønna er med i KVU og dette har også Dønna kommune forpliktet seg til.

Jensen sa videre at man ikke kan stole på noen som opptrer på en sånn måte og det er viktig med konsekvenser bak handlingene når nabokomunen legger fram en sak som provoserer oss så kraftig.

-Det er heller ikke første gang vi opplever dette, sa Jensen

Viktig å vende det høyre kinnet til
Representant Steinar Furu (AP) sa at han helst ikke ville ha gått så hardt ut i denne saken og tok til orde for å endre litt på vedtaket.

- Selv om Dønna er helt på jordet kan det av og til være viktig å vende det høyre kinnet til sa Steinar til latter fra forsamlingen.

Furu sa samtidig at han uansett ville støtte ordføreren i sitt vedtak hvis det ble stående.

Flere tillitsbrudd Vegar Dalen (FRP) mente at flere burde tenke på å vende høyre side til. Han kom også inn på at det ikke var første gangen at Dønna hadde forandret mening i saker som det tidligere hadde vært enighet om.

Et slikt eksempel er da formannskapet i Herøy og Dønna for tre år siden hadde blitt enige om felles prioriteringer av samferdselsløsninger i en 5-punktserklæring hvorpå kommunestyremøtet i Dønna gikk i mot sin ordfører Ingunn Laumann og formannskapet og tilsidesatte enighetsvedtaket.

I dette enighetsvedtaket lå for øvrig opprusting av FV 828 fra Flostad til Bjørn til fullverdig tofelts veg med omlegging forbi Åkvikfjellet.

Vegar synes det er fryktelig dumt at vi ikke kan stole på Dønna, men han ville ikke gå like drastisk til verks som forslaget til Arnt Frode.

Etter at flere hadde kommet med sine synspunkter i saken ble det gjort følgende vedtak i saken:

Vedtaket ble vedtatt mot stemmene fra Vegar Dalen (FRP) og Yngve Magnussen (H)

1. Herøy kommune må konstatere at vi ikke lykkes med å få søkere til biblioteksjefstillingen som har godkjent utdanning i henhold til ”Forskrift om personale i kommunale folkebibliotek”.  Herøy kommune ansetter den best kvalifiserte ut fra søkermassen dom foreligger, og søker om midlertidig dispensasjon fra utdanningskravet i ”Forskrift om personale i kommunale folkebibliotek” for den ansatte.

2. Rådmannen gis mandat til å utrede/forhandle fram en interkommunal løsning med en eller flere kommuner for å sikre den bibliotekfaglige kompetansen innen dispensasjoner utløper (2 år).

3. På grunn av Dønna kommunens manglende respekt for regionale prioriteringer og vedtak fattet innen samferdsel, har vi ikke lenger tillit til at Dønna kommune er sikket til å ivareta særavtalene mellom våre to kommuner.

Rådmannen bes forberede sak om oppsigelse av følgende avtaler med Dønna kommune; Vertskommuneavtalen NAV, kjøp av landbrukstjenester og kjøp av tjenester innenfor voksenopplæring.