Tirsdag kveld ble det i samarbeid med Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) holdt foreldremøte. Her fikk de som hadde møtt fram presentert mange ulike problemstillinger med den digitale hverdagen vi lever i. Ragnhild Jansen hadde meget god kunnskap om temaet holdt et engasjerende innlegg der hun tok opp mange problemstillinger som man kan komme opp i som foreldre.

70 prosent av kontakten skjer på nett
Ragnhild viste foreldrene ulike verktøy for å trygge nettbruken og pekte på at det måtte være klare regler for nettbruken. Undersøkelser viser at rundt 70 prosent av kontakten mellom ungdommene skjer på nett og det nytter derfor ikke bare å komme med pekefingeren.

Jansen sammenlignet nettbruken med det å kjøre bil. Slipper man det helt fritt på internett kan det i en del tilfeller gå skikkelig galt. Det er derfor viktig at man kommer fram til noen klare kjøreregler sammen med ungdommene.

Foreldrene har ansvaret
Jansen påpekte at det er foreldrene som har ansvaret så lenge ungdommene er under 15 år. Hun kunne vise til saker der det hadde blitt gitt opptil 60 000 kroner i bot i forbindelse med digital mobbing. Dette kommer i tillegg til de alle de negative menneskelige sidene ved disse sakene.

Dårlig oppmøte
Det var bare rundt 40 foreldre/foresatte som hadde funnet veien til skolen og blant dem var det svært få menn.

- Dette er skuffende og vi hadde selvsagt sett at det var flere som prioriterte møtet og var mer opptatt av dette viktige temaet. Det er synd at ikke flere fikk være med på dette for jeg tror nok det var mange av oss som fikk seg en vekker. Vi vil fortsette å jobbe videre med dette temaet og vil nok ganske sikkert benytte oss av kursholdere fra Barnevakten ved en senere anledning, sier Larsen.

Spør om nettbruken
Elevene fra 7. til 10. klasse fikk et eget opplegg med kursholderen og rektor Lars Olav Larsen forteller at tilbakemeldingen er meget god.

- Ragnhild Jansen klarte å engasjere ungdommene på en god måte. Under samtale med ungdommene kom det fram at det var få som hadde klare regler for nettbruken hjemme. De fleste foreldre spør om hvordan det har gått på skolen, men det var ingen av ungdommene som hadde fått spørsmål om hvordan det hadde vært på nettet i dag, sier

Skryt av skolen
Ragnhild Jansen forteller til Herøyfjerdingen at hun fikk et meget godt inntrykk av skolen.

- Jeg ble godt mottatt av både rektor, lærere og elever i flotte omgivelser. Dette er et høyst aktuelt tema og mange av elevene sa også at de hadde lært noe etter den stunden vi hadde hatt sammen. Spesielt var det nok mange som ikke var klar over konsekvensene med digital mobbing, sier Jansen

- Jeg hadde også et opplegg på Dønna etter at jeg var på Herøy og også der ble jeg svært godt mottatt, avslutter Ragnhild Jansen fra Barnevakten

Les mer på nettsidene til Barnevakten om dette og andre tema som de gir gode råd i.
Trykk her

Foto: Lars Olav Mogård Larsen