Helgeland Friluftsråd startet som et pilotprosjekt i 2013, hvor kommunene Grane, Vefsn, Leirfjord, Alstahaug og Herøy deltok, i regi av Helgeland Regionråd.

Høsten 2013 ble det i samtlige 5 kommuner vedtatt å etablere Helgeland Friluftsråd som en permanent organisasjon, fra og med 1. januar 2014. Siden har også Dønna kommune sluttet seg til.

Denne uka har det første skikkelige rådsmøtet blitt avviklet på Herøy og på programmet har det stått faglig påfyll og blitt lagt strategier for det videre arbeidet.

En av deltakerne, Elbjørg Larsen, rapporterer om to fantastiske dager med fokus på friluftsliv både med faglig påfyll og fin tur i Herøys skjærgård.

- Deltakerne ble tatt med på en frisk ribtur til Sandsundvær med Seløy kystferie. Morten Dåsnes fra Friluftrådenes Landsforbund hadde innlegg om Helsedirektoratets aktivitetskampanje ”Dine 30” og Friluftslivets år 2015. Etter innleggene ble han overrakt skiltet ”Nordover” av Helgeland friluftsråds daglige leder Kristian Helgesen og ble samtidig humoristisk minnet om hvor han skulle gå og rette blikket, sier Elbjørg Larsen.

Bjørnar Andreassen fra Studiesenteret RKK Vefsn holdt innlegg om erfaringer fra Salten Friluftsråd og ga gode råd. Kari Hege Mortensen fra Nordland Fylkeskommune holdt også innlegg om fylkeskommunens arbeid inn mot friluftsrådene og hvordan man kan samarbeide.

- Dette ble et meget vellykket rådsmøte med gode diskusjoner som gir retning for hvordan Helgeland friluftsråd skal samarbeide med kommunene og ha fokus framover, avslutter Elbjørg Larsen.

Daglig leder i Helgeland friluftsråd Kristian Helgesen oppsummerer det første rådsmøte slik:
Friluftsliv er en effektiv metode for bedring av befolkningens helsetilstand. I denne sammenhengen er det avgjørende at de tiltak som friluftsrådet initierer, treffer de lag av befolkningen som trenger det mest. Tradisjonelt har tilrettelegging for friluftsliv i stor grad rettet seg mot de som allerede er aktive. Det er derfor interessant for oss å komme flere grupper i møte, og få kunnskap om hva en bør prioritere i årene framover. Samarbeidet med folkhelsekoordinatorene i alle medlemskommunene er i så måte avgjørende for at dette skal lykkes.