Rundt 25 herøyfjerdinger hadde tatt veien til Herøy Folkebibliotek onsdag kveld for å bli mer kjent med Herøys egen dikter Agnes Hermansen Færø, født i 1904 - død 1987.

Og tilhørerne ble først ønsket velkommen av Oppvekst- og Kultursjef Harry Nilssen som fortalte at kommunen rundt 1990 fikk overta en mengde brev og papirer etter Agnes Hermansen Færø.

- Pionerarbeid - I kveld er vi med på et stykke pionerarbeid. Materialet lå lenge urørt, inntil noen studenter fra Høgskolen i Nesna prøvde å sette diktene i en sammenheng. Da kulturkontoret og skolekontoret ble slått sammen ble det mer samhandling mellom oss og vi tok sammen fatt i dette materialet, sa Harry Nilssen blant annet.

Og den timelange konserten ga et fint tverrsnitt av Agnes Hermansen Færøs diktning. Med Trine Heggheim som konferansier ble vi guidet gjennom programmet.

Herøysongen Geir Berglund fra Oppvekst- og Kulturkontoret hadde satt tone til fire av diktene, nemlig "Hålogaland", "I natt", "Ei kvinne" og ikke minst "Herøysongen" som ble framført helt til slutt. Melodiene passet fint, og kanskje passet sistnevnte spesielt godt.

Geir Berglund var også blant sangerne som framførte de tonesatte diktene. De andre sangerne var Trine Heggheim, Gunn Lise Bjertnes Hansen og Rolf Jørgensen. Sistnevnte spilte også fløyte.

I orkesteret fant vi Svein Lundestad (bassgitar og tuba), Åge Johansen (gitar og sang) og Anne Kari Lia (piano og sang).

Stemningsfulle dikt Kirsti Iversen framførte diktene "Søstrene sju" og "Var det du?", mens Marthe Solheim leste "Nord-Norge i 70-åra" og "Barnerim". Rolf Jørgensen leste diktet "Når lofotfolket kjem heim". Alt meget stemningsfullt.

Vi fikk også være med på "Det var til deg eg dikta mine songar" som allsang, og det fungerte fint til melodien "Blott en dag".

Diktet "Haustblåne" ble også framført til melodi av velkjente "The Rose".

Et morsomt og interessant innslag sto Helge Lenning for da han fortalte om Agnes Hermansen Færø - slik han husker henne:

Ikke alle likte nynorsken - Ikke alle på hennes samtid likte nynorsken like godt. Hun var nok også det man kaller intellektuell og brukte nettene mye til lese, fortalte Lenning som også kunne fortelle at dikteren var sterkt religiøs, men ikke likte alle Herrens tjenere like godt.

Før tilhørere og aktører kunne kose seg med kaffe og kaker, kunne Oppvekst- og Kultursjef Harry Nilssen overrekke blomster til alle som hadde bidratt til kulturkvelden.

Foruten de som er nevnt hadde biblioteksjef Kirsten Heiszter og Frøydis Falk på kulturkontoret lagt ned mye arbeid og de kunne fortjent motta sine blomster.