Yrkesmessa startet med en halv times foredrag i aulaen. Først av rådmann Roy Skogsholm som i klartekst fikk fram budskapet: - Vi står foran et generasjonsskifte i kommunen. Mange av jobbene i både kommune og næringsliv blir ledige i årene framover.

Reis gjerne ut for å ta utdanning og få inntykk, men hold kontakten med kommunen, avsluttet Skogsholm appellen til ungdommen.

Han fikk avløsning av informasjonsansvarlig i oljeselskapet BP Norge Jan Erik Geirmo som ville rekruttere ungdommen til oljenæringa. Men:

- Ta utdanning i matematikk, fysikk og kjemi. Velger du vekk disse fagene, velger du også vekk mulighetene til å påvirke og bestemme framtiden. Vær bevisst på hvor de vil og begynn tidlig, sa han med spesiell adresse til jentene i salen.

Deretter flyttet elever, foreldre og utstillere seg til Herøyhallen hvor et representativt utvalg av bedrifter i kommunen var representert.

Disse sto på stands hvor bedriftene var delt inn i bransjer. Og her fikk elevene på ungdomstrinnet i oppgave å orientere seg på standene.

Oppgaven var å finne ut om de ulike yrkene og hva som kreves av utdanning. Og elevene gikk inn for oppgaven med glød.

I bakhodet surret en ekstra motivasjon: To av elevene ville bli trukket ut som vinnere av hver sin Ipod!

selv med bare en liten del av næringslivet på plass, var Herøyhallen fylt godt opp.

Blant de som satt på standen til oppdrettsgiganten Marine Harvest i Herøy var 18 år gamle Kine Waade Grønning fra Dønna.

Hun er noe som sjeldent som lærling i bedriften, og snakket til ungdommene om hvilke muligheter som ligger i et slikt yrkesvalg.

Til slutt på messen ble to elever trukket ut som vinnere av hver sin Ipod, og leder i næringsforeninga Jørn Moe kunne overrekke en mp3-spiller til Maren Nyrud og Joakim Jakobsen.